Centrum Prešova ožije oslavou fašiangov

PrešovKultúra

Podujatie Fašiangovanie sa uskutoční v utorok 13. februára.

Tradičné podujatie s názvom Fašiangovanie, prinášajúce do centra mesta Prešov folklórne tradície a ľudovú zábavu, prichádza v tomto roku s vynovenou koncepciou. V rámci nej sa mesto zaplní fašiangovými maskami a zvykmi, ľudovou zábavou a nebude chýbať ani dobré jedlo, ktoré je s veselosťou fašiangov neodmysliteľne spojené. Jedno z najobľúbenejších a zároveň najzábavnejších prešovských podujatí sa uskutoční 13. februára so začiatkom od 11.00 hod. na prešovskej pešej zóne.

Ako informoval tlačový referent Mestského úradu v Prešove Milan Grejták, v tomto čase sa ku vôni šišiek, fánok či koláčov aj v tomto roku pridá vôňa zabíjačkových špecialít – pečienky, slaniny, klobás, jaterníc, tlačenky, huspeniny a škvarkov. „Nebude to však len o ovoniavaní, samozrejmosťou budú i ochutnávky. Súčasťou budú stánky s občerstvením či výzdoba pešej zóny fašiangovými maskami,“ prezradil Grejták. Kultúrny program pripravia dve ľudové kapely. Od 15.30 hod. sa potom zábava presunie na hlavné pódium, kde sa postupne predstaví ďalších 15 folklórnych súborov.

Foto
ilustračné foto / TASR

Program vyvrcholí vo večerných hodinách tradičným pochovávaním basy. „Pozvaní sú všetci, ktorí sa chcú zabaviť v ostatný deň Fašiangov, obdobia, ktoré trvá od sviatku Troch kráľov do polnoci pred Popolcovou stredou. Vtedy končí toto obdobie veselosti, zábav, plesov či zabíjačiek,“ uviedol Grejták s tým, že hoci sú v každej časti Slovenska zaužívané iné fašiangové zvyky a tradície, rovnaké sú v tom, že počas nich nesmie chýbať dobrá zábava a výborné jedlo. „Štedré hodovanie pritom má podľa tradície priaznivo pôsobiť na hojnosť v nasledujúcom roku. Voľakedy tiež panovala predstava, že kto sa na fašiangy dosýta nenaje, bude hladný po celý rok,“ dodal Grejták.

 

Zdroj: TASR

Komentáre