Košickí hygienici zatiaľ neevidujú zvýšený počet pacientov s črevnou virózou

KošiceSpravodajstvo

Svedčí o tom aj aktuálny stav v nemocniciach.

Každý rok so stúpajúcimi teplotami pribúdajú aj tráviace problémy u ľudí. Vzhľadom na zhromažďovanie osôb aj na kúpaliskách sa tieto ťažkosti šíria v komunitách ešte rýchlejšie. Podobný trend očakáva Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach aj túto sezónu, čo nám potvrdila hygienička Veronika Tarkovská:

V Košiciach zatiaľ neevidujeme zvýšený výskyt črevných ochorení, ale v letnom období, ktoré sa spája s vyššími teplotami či cestovaním, môžeme očakávať vzostup ich výskytu. Pôvodcami črevných ochorení sú rôzne mikroorganizmy, ktoré sa do ľudského organizmu dostávajú najmä potravinami. Do potravín sa dostávajú zvonka, a to znečistenými rukami alebo výlučkami z hrdla a z nosa chorej osoby, ktorá jedlo pripravuje.“

Foto
Každý rok so stúpajúcimi teplotami pribúdajú aj tráviace problémy u ľudí (Ilustračná fotografia) / TASR

Ďalším dôvodom môžu byť skazené suroviny či hmyz, ako sú komáre a muchy. Tarkovská preto odporúča dodržiavať najmä osobnú hygienu, umývanie rúk či odevu počas prípravy jedla:

„Ďalej hygienu prostredia pri príprave jedla, čistotu kuchyne vrátane ochrany potravín proti muchám a inému hmyzu a správneho umývania riadu, príborov v teplej vode, dôležité je zabezpečiť zdravotnú nezávadnosť potravinových surovín vrátane správneho skladovania surovín v chlade a správnej technológie prípravy.“

O tom, že v Košiciach zatiaľ neevidujeme epidémiu črevných problémov, svedčí aj aktuálny stav v Univerzitnej či Detskej fakultnej nemocnici. Ani jedna z nich zatiaľ nezaznamenala zvýšený príjem pacientov s takýmito ťažkosťami.

 

Autor: RÁDIO KOŠICE

 

Komentáre