Regionálne úrady verejného zdravotníctva plánujú realizovať kontroly.
Hygienici Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky vyzývajú zákazníkov, aby si na vianočných trhoch všímali dodržiavanie hygienického štandardu v stánkoch, a to napríklad podľa čistoty pracovných dosiek, kuchynských pomôcok či pracovného odevu zamestnancov. Tí by mali dodržiavať základné hygienické zásady, napríklad nechytať potraviny či hotové pokrmy holými rukami.
„Vystavované nebalené pokrmy a potraviny v stánkoch musia byť vhodne chránené pred kontamináciou z okolitého prostredia, prikryté aspoň ochrannou fóliou,“ upozorňujú hygienici.
Zamestnanci, ktorí podávajú hotové pokrmy, by mali mať pri ich príprave a manipulácii s nimi jednorazové rukavice a pokrývku hlavy. Chladené potraviny a používané polotovary nesmú byť uložené voľne, keďže patria do chladiacich zariadení. V prípade, že sa pred stánkami tvoria rady, zákazníci sa môžu chrániť respirátorom alebo rúškom. Regionálne úrady verejného zdravotníctva plánujú realizovať kontroly na vianočných trhoch s cieľom prevencie zdravia obyvateľov.
Zdroj: TASR