Na vianočných trhoch by sme si mali všímať dodržiavanie hygienických štandardov predávajúcich

SlovenskoSpravodajstvo

Regionálne úrady verejného zdravotníctva plánujú realizovať kontroly.

Hygienici Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky vyzývajú zákazníkov, aby si na vianočných trhoch všímali dodržiavanie hygienického štandardu v stánkoch, a to napríklad podľa čistoty pracovných dosiek, kuchynských pomôcok či pracovného odevu zamestnancov. Tí by mali dodržiavať základné hygienické zásady, napríklad nechytať potraviny či hotové pokrmy holými rukami.

„Vystavované nebalené pokrmy a potraviny v stánkoch musia byť vhodne chránené pred kontamináciou z okolitého prostredia, prikryté aspoň ochrannou fóliou,“ upozorňujú hygienici.

Foto
Na vianočných trhoch by sme si mali všímať dodržiavanie hygienických štandardov / TASR

Zamestnanci, ktorí podávajú hotové pokrmy, by mali mať pri ich príprave a manipulácii s nimi jednorazové rukavice a pokrývku hlavy. Chladené potraviny a používané polotovary nesmú byť uložené voľne, keďže patria do chladiacich zariadení. V prípade, že sa pred stánkami tvoria rady, zákazníci sa môžu chrániť respirátorom alebo rúškom. Regionálne úrady verejného zdravotníctva plánujú realizovať kontroly na vianočných trhoch s cieľom prevencie zdravia obyvateľov.

 

Zdroj: TASR

 

Komentáre