V Kežmarku pribudne nová továreň na produkciu syrov za 15 miliónov eur

VýchodSpravodajstvo

Zároveň tam vznikne približne tridsať pracovných miest.

V Kežmarku sa realizuje najväčšia investícia v mliekarstve za posledných dvadsať rokov. V meste pribudne nová továreň na produkciu syrov s modrou plesňou, pričom táto investícia bola vyčíslená na pätnásť miliónov eur. „Každá investícia do rozširovania domácej potravinárskej výroby je pre Slovensko vzácna a nesmierne dôležitá. O to viac sa teším, že ide o slovenské spoločnosti s domácim kapitálom, ktoré majú na našom trhu stabilnú pozíciu. Tami tento fakt umocňuje obrovským objemom prostriedkov, ktoré nalieva do potravinárskej výroby. Len nedávno sme spoločne v Senici otvárali novú fabriku na výrobu plesňových syrov, ktoré táto skupina produkuje ako jediná na Slovensku. Dnes hovoríme o ďalšej investícii, ktorá bude historicky najväčšia za posledné dve dekády v mliekarenstve,“ vyhlásila ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná. Zároveň vyzdvihla investície skupiny do inovatívnych technológií, ktoré dávajú produktom konkurenčnú hodnotu oproti iným vo svete.

Foto
Tatranská mliekareň v Kežmarku / TASR

Ako uviedol majiteľ skupiny Mikuláš Bobák, nová výroba by mala byť spustená približne o rok. Zároveň tam vznikne približne tridsať pracovných miest. Skupina Tami združuje tri agropodniky s viac ako tisíckou dojníc a mliekarne v Senici, Nitre a v Kežmarku. „Spotreba modrých syrov na Slovensku dynamicky rastie. Sledujeme tento trend už dlhšie a vnímame to ako príležitosť posilniť našu trhovú pozíciu v tejto kategórii. Investícia do syrárne v Kežmarku nám pomôže viac ako zdvojnásobiť výrobné kapacity,“ skonštatoval Bobák.

Spoločnosť financuje projekt prevažne z vlastných zdrojov, tridsať percent by malo byť hradených z eurofondov. V kežmarskej mliekarni na výrobu syrov camembert denne spotrebujú 80-tisíc litrov mlieka a na výrobu syru druhu roquefort 28-tisíc litrov za deň. Nová hala bude mať kapacitu dennej spotreby mlieka na úrovni 80-tisíc litrov.

Skupina so sídlom v Kežmarku ročne spracuje tretinu celoslovenskej produkcie mlieka, pričom osobitne pod Tatrami spotrebuje viac ako 90 miliónov litrov. „V komoditných surovinách sme sebestační, dokonca viac ako 60 percent toho, čo vyrobíme, exportujeme. Avšak spotrebovanú potravinu dovážame naspäť. To by sme všetko mohli robiť na Slovensku. Investície do spracovania potravín, to je to, čo nám dlhodobo chýba a mali by sme sa práve tomuto venovať a aj to saldo, ktoré máme hrozivé, by mohlo vyzerať inak,“ povedal generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu rezortu pôdohospodárstva Milan Lapšanský.

 

Zdroj: TASR

 

Komentáre