Aj prešovské školy sa zapojili do Svetového dňa výživy

PrešovZaujímavosti

Ústrednou témou sú zemiaky.

Svetový deň výživy na materských (MŠ) a základných školách (ZŠ) v Prešove sa tento rok nesie v znamení návratu k tradíciám a základným potravinám. Cieľom je priblížiť deťom a rodičom význam základných surovín v jedálničku a poukázať na ich výživovú aj kultúrnu hodnotu. Ústrednou témou sú zemiaky. Podľa organizátorov ide o potravinu, ktorá spája generácie, regióny aj chute.

Oslavy Svetového dňa výživy sa začali včera (16.10.), pričom potrvajú do 24. októbra. Žiaci budú v rámci tvorivých a edukačných aktivít objavovať históriu zemiakov, ich výživové benefity aj možnosti spracovania.

„Zemiak nie je len surovina, ale symbol domácej úrody, tradície a každodenného života. Svetový deň výživy je pre nás príležitosťou ukázať, že aj jednoduché jedlá môžu byť zdravé, výživné a spájať generácie,“ povedal primátor Prešova František Oľha.

Foto
Samospráva ocenila vedúce a kuchárky zariadení školského stravovania  / Mesto Prešov

V nasledujúcich dňoch vzniknú školské výstavy, kolektívne receptáre, výtvarné práce či projekt Zemiakový receptár starých mám, v rámci ktorého budú žiaci so svojimi rodinami zbierať tradičné recepty. Výsledkom by mal byť spoločný e-book s názvom Prešovská bandurková kuchárka. Vedúca odboru školstva, kultúry a cestovného ruchu Metského úradu v Prešove Veronika Kmetóny Gazdová avizovala, že zemiak sa stane hlavným motívom vyučovania, školských jedální aj rodinných kuchýň:

„Deti budú skúmať, ako sa zemiaky dostali z Ameriky do Európy, objavovať ich výživové benefity, vyrábať z nich batérie, vytvárať výtvarné práce či koláže a učiť sa, že aj hranolky či chipsy môžu mať svoju zdravšiu podobu.“

Súčasťou programu bude aj odborný deň pre vedúce školských jedální a kuchárky, ktorý bude zameraný na výživu a zdravé stravovanie detí. Samospráva v historickej radnici ocenila šesť vedúcich a kuchárok zariadení školského stravovania. Ocenenie si z rúk Oľhu prevzala Antónia Miščíková (MŠ prof. M. Podhájeckej), Mária Krajňáková (ZŠ Šrobárova), Anna Kolcunová (ZŠ Lesnícka), Mária Simkovičová (ZŠ Važecká), Jana Makarová (ZŠ Májové námestie) a Emília Kocíková (ZŠ Kúpeľná). Mesto ocenilo aj prácu všetkých 206 zamestnankýň školských jedální.

 

Zdroj: SITA

 

Komentáre