Budejovická bouda v Košiciach

KošiceHistoricKE

S príchodom teplejších dní a predzvesťou letnej sezóny sa zvyšuje chuť na osviežujúci pohár piva. Terasy sa plnia, podniky ožívajú a z reštauračných dvorov sa šíri príjemná atmosféra. Práve pri tejto príležitosti sa pozrieme na históriu jedného z najznámejších českých pivných pokladov – budějovického piva, ktoré si získalo obľubu nielen doma, ale aj v zahraničí a aj v Košiciach má popíjanie tejto značky dlhú tradíciu.

Foto
Historický pohľad na podnik Budvar v Českých Budějoviciach / HistoricKE

Budějovické pivo má bohatú históriu, ktorá siaha až do stredoveku. Od prvých zmienok o varení piva v Českých Budějoviciach až po vznik legendárnych pivovarov ako Budějovický Budvar či Budějovický měšťanský pivovar sa jeho príbeh prelína s dejinami mesta a krajiny.

Prvá zmienka o varení piva v Českých Budějoviciach (Budweis) siaha až do roku 1265, kedy český kráľ Přemysl Otakar II. udelil mestu právo variť pivo. V priebehu storočí sa pivovarníctvo stalo neoddeliteľnou súčasťou života mesta, ktoré vďaka kvalitnej vode z rieky Vltavy a úrodnej krajine v okolí produkovalo suroviny najvyššej kvality. V roku 1795 bol v meste založený Budějovický měšťanský pivovar (nemecky Budweiser Bürgerbräu), ktorý sa neskôr stal známym pre varenie piva „Budweiser Bier“. Tento pivovar nadviazal na miestnu tradíciu, ale zároveň zaviedol moderné technológie vrátane bavorskej metódy spodného kvasenia, čím položil základy pre svetlý ležiak.

Rok 1895 priniesol založenie Českého akciového pivovaru, dnes známeho ako Budějovický Budvar. Tento pivovar vznikol ako reakcia českých mešťanov na dominanciu nemecky hovoriaceho měšťanského pivovaru. Budvar od začiatku kládol dôraz na kvalitu a tradíciu českého piva, pričom používal miestne suroviny a pôvodné postupy.

Foto
Reklama na podnik Budejovická bouda z roku 1925 / Slovenský východ, 18. október 1925

Počas Rakúsko-Uhorska sa budějovické pivo vyvážalo do rôznych častí monarchie vrátane Uhorska a bolo obľúbené pre svoju jemnú chuť a vysokú kvalitu. Už koncom 19. storočia sa dokonca exportovalo aj do Spojených štátov amerických (od roku 1875).

S rozpadom monarchie a vznikom Prvej Československej republiky (1918 – 1938) prišli budějovické pivovary o trhy v Rakúsku a Nemecku. Zamerali sa preto na nové trhy vrátane Slovenska a rozšírili svoj sortiment. V košických lokáloch sa budějovické pivo rozmohlo ešte v časoch monarchie. Aj keď sa tešilo veľkej obľube, svojou slávou mierne zaostávalo za plzenským. V roku 1925 bol v Košiciach otvorený podnik Budějovická bouda (neskôr ako Budejovická búda). Sídlom sa stala budova v klasicistickom štýle na dnešnej Hlavnej ulici číslo 16 (staré popisné číslo bolo 18). Budova bola postavená v 40. rokoch 19. storočia. V roku 1891 dom odkúpil Lajos Stern, ktorý tu zriadil hostinec a reštauráciu. V medzivojnovom období tu pre smädné krky ponúkala osvieženie práve Budějovická bouda v réžii Honzu Boháčeka. Okrem „výtečného 12 perc. ležáka akciového pivovaru v Budejoviciach“ podnik ponúkal teplú a studenú kuchyňu a prírodné vína.

Foto
Majiteľ Honza Boháček myslel na svojich návštevníkov a viackrát sa v dobovej tlači objavujú aj takéto milé meninové priania / Slovenský východ, 19. marec 1930

V roku 1930 si Budějovický Budvar zaregistroval ochrannú známku „Budvar“, ktorá bola používaná pre exportný 12° svetlý ležiak. Tým podnik posilnil svoju značku a odlíšil sa od konkurencie. Mimoriadny medzinárodný úspech tejto známky priviedol nakoniec správnu radu k tomu, aby ju začlenila do názvu pivovaru, ktorý od roku 1936 znel Budvar-Český akciový pivovar, České Budějovice.

Majiteľ Honza Boháček sa v 30. rokoch rozhodol podnikanie rozšíriť a v roku 1931 prevzal reštauráciu v kúpeľoch Herľany. V ponuke nového podniku nemohlo chýbať budějovické, ale i plzenské pivo, podávali sa kvalitné tuzemské a cudzozemské vína a v ponuke bola prvotriedna kuchyňa.

Foto
Reklama na nový podnik Honzu Boháčeka v kúpeľoch Herľany  / Slovenský východ, 23. september 1931

Samotná Českobudejovická búda fungovala aj v 30. rokoch, osudným sa jej stal rok 1937, kedy sa jej majiteľ rozhodol vziať si život. V kaluži krvi ho našla ráno upratovačka a i napriek okamžitému prevozu do štátnej nemocnice sa mu už život zachrániť nepodarilo. Takto smutne sa skončil príbeh obľúbeného košického podniku v období prvej republiky.

Foto
V roku 1934 bol v ponuke podniku aj Plzeňský prazdroj / Adresár mesta Košíc, 1934

Po vojne tu bola zriadená reštaurácia a vináreň s kurióznym pomenovaním Atóm, ktorej majiteľom bol Rudolf Uchytil. Fungovala do roku 1950.

Počas 20. storočia sa Budějovický Budvar stal vlajkovou loďou českého piva a symbolom remeselnej kvality. Dnes je Budějovický Budvar štátnym podnikom a pokračuje v tradícii, ktorá vznikla pred viac ako 700 rokmi. Jeho pivo sa vyváža do viac ako 70 krajín sveta a je symbolom kvalitného českého ležiaka, ktorý si získava srdcia milovníkov piva na celom svete.

 

Autor: HistoricKE

 

Komentáre