Burčiak má množstvo prospešných látok, ale pozor na cukor, hovoria odborníci z RÚVZ

SlovenskoZaujímavosti

Kvalitný burčiak má napriek svojmu vysokému obsahu cukru aj množstvo zdraviu prospešných látok. Nie je však vhodný pre diabetikov.

Foto
Burčiak je kvasiaci hroznový mušt, akýsi medziprodukt, ktorý vzniká pri výrobe vína, s obsahom alkoholu do šiestich percent. (Ilustračná fotografia) / TASR

„Burčiak má napriek vysokému obsahu cukru aj množstvo prospešných látok. Kvalitný burčiak má napriek svojmu vysokému obsahu cukru aj množstvo zdraviu prospešných látok. Nie je však vhodný pre diabetikov," pripomenul na sociálnej sieti Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava hlavné mesto.

Burčiak je kvasiaci hroznový mušt, akýsi medziprodukt, ktorý vzniká pri výrobe vína, s obsahom alkoholu do šiestich percent. Burčiak má mať podľa RÚVZ jasnú zlatú farbu alebo jemne zelený nádych, pričom farba by nemala byť príliš tmavá. Chutiť by mal sladkokyslo.

"Väčšie množstvo burčiaku môže vďaka obsahu kvasiniek spôsobiť búrku v našich črevách, preto by denná dávka nemala byť vyššia ako tri decilitre," upozorňuje RÚVZ.

Foto
Burčiak obsahuje veľa vitamínov, hlavne vitamíny skupiny B, stopové prvky, minerály a ovocné cukry, železo či zinok. Má priaznivé účinky na trávenie, nervovú sústavu a na pleť, tiamín zlepšuje činnosť srdca a kyselina pantotenová má pozitívny vplyv na tráviace ústrojenstvo a sliznicu. (Ilustračná fotografia) / TASR

Burčiak obsahuje vitamíny, minerály či stopové prvky, z ktorých niektoré pochádzajú z hrozna a iné z kvasiniek. „Obsahuje veľa vitamínov, hlavne vitamíny skupiny B, stopové prvky, minerály a ovocné cukry, železo či zinok. Má priaznivé účinky na trávenie, nervovú sústavu a na pleť, tiamín zlepšuje činnosť srdca a kyselina pantotenová má pozitívny vplyv na tráviace ústrojenstvo a sliznicu," vysvetľujú odborníci.

Kvalitný burčiak by mal mať mliečno až svetložltú farbu. Ak je tekutina mierne zakalená, je to v poriadku, pretože to robia len kvasinky, ktoré obsahuje burčiak. Ak je burčiak príliš tmavý, môže to znamenať, že nebol vyrobený z hrozna, ale napríklad z jablkového či hruškového muštu. Alebo už burčiak zoxidoval.

„Ak je burčiak hustý, je to v poriadku. Ak by sa vám zdal, že je riedky, môže byť riedený vodou," spresnil RÚVZ.

Správny burčiak by mal mať usadeninu na pohári, ale príliš veľa usadenín na dne fľaše hovorí o tom, že pravdepodobne nebol odkalený. „Ak nájdete v pohári nečistoty, sú to pravdepodobne iba pozostatky kvasiniek alebo to môžu byť kúsky jabĺk," dodáva RÚVZ.

Zdroj: TASR

Komentáre