Cukor nabíja telo energiou, no môže aj uškodiť

SlovenskoZaujímavosti

Sladiť je potrebné len v malom množstve.

Hnedý cukor nie je o nič zdravší ako ten biely. Podľa odborníčky ide len o marketingový ťah. Veľa druhov cukru je totiž prifarbovaných a za hnedý sa len vydávajú. Výrobcovia totiž pridávajú do bieleho cukru melasu alebo karamel, a tým dosiahnu jeho hnedastú farbu.

„Na to si treba dávať veľmi veľký pozor, treba čítať zloženie, etiketu. Je úplne jedno, či si sladíme kávu alebo čaj bielym či hnedým cukrom, viac menej dostaneme do seba také isté množstvo sacharózy. Biely cukor má 16 kilokalórií a hnedý cukor 17 kilokalórií,“ vysvetlila lektorka výživového poradenstva Jana Benková.

Proces výroby hnedého alebo trstinového cukru je menej nákladný a menej zdĺhavý ako výroba bieleho cukru. Aj napriek tomu je hnedý cukor v našich predajniach drahší. Benková tvrdí, že je to len biznis. Rozdiel v kvalite vraj nie je v podstate žiadny.

Cukor sa môže vyrábať z cukrovej repy alebo z cukrovej trstiny. Ten z cukrovej trstiny poznáme pod názvom trstinový cukor. Podľa Benkovej ide väčšinou o hnedý cukor, ktorý obsahuje približne 97 percent sacharózy, nejaké percento vody, málo minerálnych látok a ďalšie iné zložky. Biely cukor je väčšinou cukor rafinovaný, obsahuje takmer sto percent sacharózy a vyrába sa väčšinou z cukrovej repy.

Foto
To, že je hnedý cukor zdravší je podľa odborníčky len mýtus / TV KOSICE

Sladká chuť dobíja mozog

Cukor je veľmi dôležitý zdroj energie pre všetky bunky v organizme. Najviac cukru podľa odborníčky však potrebuje mozog. Potreba cukru je podľa nej napríklad ako zásoba glykogénu špecifického cukru v pečeni a svaloch.

„Sladký cukor, ktorý máme všetci najradšej, ako je cukor na sladenie kávy, čaju, môžeme len do desať percent. V gramážoch je to 50 gramov na deň. Je to asi 8-9 kociek cukru,“ priblížila vedúca asistentka oddelenia liečebnej výživy Univerzitnej nemocnice Louisa Pastera v Košiciach Henrieta Findríková.

Mnohí namiesto klasického cukru siahajú po umelých sladidlách. Ale ani to nie je najlepšie riešenie. Medzi najznámejšie a najpoužívanejšie sladidlá patrí aspartam, acesulfám K či sacharín. Na sladenie nápojov či nealkoholického piva sa u nás používajú aj cyklamáty s označením E952. Toto aditívium je 40-krát sladšie ako cukor. V krajinách ako je USA, Nórsko a Veľká Británia ho už zakázali. V kombinácii s inými látkami totiž spôsobuje riziko vzniku rakoviny močového mechúra.

„Samozrejme, všetko, čo je umelé, je umelé. To znamená, že nie je to prirodzené organizmu. A aj keď Úrad pre bezpečnosť potravín hovorí, že sú bezpečné, už sú náznaky toho, že napríklad sacharín má rakovinotvorné účinky. Tieto cukry sa používajú preto, aby sme dosiahli sladkú chuť, niektoré sú až dvestonásobne sladšie ako cukor, napríklad aspartam. V podstate sa používajú v kombináciách, pretože sami o sebe bývajú horké,“ prezradila Benková

Foto
Umelé sladidlá môžu zapríčiniť aj rakovinu močového mechúra / TV KOSICE

Hnačky zo žuvačiek

Aspartam sa nachádza takmer vo všetkých žuvačkách a už pri teplote 30 stupňov Celzia sa rozpadá. A dokonca sa ním sladia aj niektoré čaje. Konkrétne toto, ale aj iné umelé sladidlá vyvolávajú podľa odborníčky chronickú únavu, tráviace problémy, a to predovšetkým hnačky.

„Preto sa vám môže veľmi často stať, že na žuvačkách máte napísané, že môžu mať laxatívne účinky. Ďalej je tam aj riziko rakoviny pri vysokej a pravidelnej konzumácii umelých cukrov. A taký ten záver, prečo nie umelé cukry, tak výrazne samostatne zaťažujú organizmus tým, že organizmus musí rozkladať chemické látky,“ ozrejmila Benková.

Ak sa však sladkej chuti nechceme vzdať, existujú aj rôzne alternatívy. Odborníčka odporúča kvalitný slovenský med, ale aj melasu a agávový či javorový sirup. Ďalšou alternatívou je stévia – je to taká zelená rastlinka, ktorá má sladkú chuť a v obchodoch sa predáva jej výťažok, ktorý sa nazýva steviozid.

 

Autor: RÁDIO KOŠICE

Komentáre