Hotel Mondl bol významný hoteliersky podnik v Košiciach na prelome 19. a 20. storočia. Nachádzal sa na Kossuthovej ulici č. 15 (Mlynská ulica 17) v centre mesta, v blízkosti železničnej stanice, čo mu zabezpečovalo strategickú polohu pre cestujúcich a obchodníkov.
Názov niesol po zakladateľovi Leopoldovi Mondlovi, hotelierovi a reštauratérovi, pôvodom z rakúskeho mestečka Markersdorf-Haindorf. V Košiciach pôsobil už v priebehu 80. rokov 19. storočia ako čašník a neskôr hlavný čašník v reštaurácii u Karola Steurera.
Pred otvorením Hotela Mondl vlastnil a prevádzkoval hostinec na rohu Hlavnej ulice a Tordássyho (dnes Bačíkovej), ktorý bol obľúbený medzi Košičanmi. Svedčí o tom jeho verejná výzva pri otvorení nového hotela, kde sa obracia na svojich verných zákazníkov s poďakovaním a pozvaním do nového podniku.
L. Mondl slávnostne otvoril 1. septembra 1898 nový hotel, ktorý bol postavený špeciálne na tento účel. Hotel ponúkal moderné a pohodlné izby zariadené kovovým nábytkom, čo bolo v tej dobe považované za luxus.
Súčasťou hotela bol priestranný reštauračný a jedálenský salón, kde sa podávali kvalitné a starostlivo pripravené jedlá. Na nápojovom lístku nechýbali vynikajúce vína a čerstvé pivo. V roku 1903 sa tu čapovalo známe Münchener Pschorrbräu, pričom jeho distribútorom bol Rudolf Sutter.
Hotel Mondl si rýchlo získal priazeň návštevníkov. Hotel sa stal miestom stretávania obchodníkov, cestujúcich a významných osobností. V marci 1905 sa v hoteli stretli krajčírski pomocníci a majstri, ktorí riešili pracovné podmienky a zvažovali založenie kolektívnej dielne. To svedčí, že hotel slúžil aj ako priestor na spoločenské stretnutia. Samotná rodina Mondl mala v Košiciach významné postavenie.
V marci 1903 zomrela Viktória Posneinszky, manželka Leopolda Mondla, a i keď nepoznáme ďalej osud Leopolda, hotel bol krátko nato prepísaný na jeho syna Leopolda. V októbri 1903 je už prevádzkovateľom hotela reštauratér T. Rosa.
V roku 1905 hotel kúpil Nágel Adolf, ktorý ho od 1. mája 1905 premenoval na Központi Szálloda (Centrálny hotel). Budovu zrekonštruoval, prispôsobil moderným požiadavkám a vytvoril reštauráciu s výbornou maďarskou kuchyňou. Ponúkal tiež exkluzívne vína priamo od vinárov vrátane tokajských vín grófa Andrássyho a vín určených pre kráľovský dvor. To už je však iný príbeh tejto budovy, o ktorom budeme písať v niektorom z našich ďalších článkov.
Autor: HistoricKE