Hygienici v Košiciach vykonali kontrolu predajní zmrzliny. Na čo si dať pozor?

KošiceSpravodajstvo

V rámci kontrol hygienici odoberajú aj vzorky zmrzlín, či vykonávajú náhodné odbery sterov z pracovnej plochy, ale i odevu a rúk predajcov.

V uplynulých dňoch hygienici vykonávali kontrolu prevádzok zameraných na predaj, či výrobu zmrzlín v Košiciach a okolí. Jednu z nich kvôli závažným hygienickým nedostatkom dočasne zatvorili. Predajňa môže opäť otvoriť, keď odstráni nedostatky.

„31.mája zamestnanci v rámci úradnej kontroly potravín, uložili opatrenie na mieste, ktorým uzatvorili prevádzku na dobu do odstránenia nedostatkov. Dôvodom boli závažné hygienické nedostatky v manipulácii s potravinami, a tiež prevádzkovej hygiene, išlo o výrobňu zmrzliny a taktiež aj predajňu v rámci Košíc,“ informovala Eva Gajancová z odboru hygieny výživy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach.

V ostatných prevádzkach so zmrzlinou v Košiciach závažnejšie nedostatky zatiaľ nezistili. Hygienici sa pri kontrolách zameriavajú na viacero faktorov. „Pri úradných kontrolách zameraných na prevádzky s výrobou a predajom zmrzliny sa zameriavame na dodržiavanie osobnej hygieny zamestnancov, na to či sú odborne a zdravotne spôsobilí, na pôvod tovaru, dodržiavanie teplotného reťazca a na manipuláciu so surovinami so zmrzlinovými zmesami,“ dodala Gajancová.

Foto

Podľa odborníkov väčšina košických zmrzlinárov už vie, na čo si dať pozor. Pri práci používajú rukavice a kornútiky balia do servítky. Pri výrobe zmrzliny majú zmrzlinári tiež svoje zabehnuté postupy a dávajú si pozor na to, ako zmrzlinu skladujú.

V rámci kontrol hygienici odoberajú aj vzorky zmrzlín, či vykonávajú náhodné odbery sterov z pracovnej plochy, ale i odevu a rúk predajcov. Kontroluje sa tiež dátum spotreby surovín, ako aj samotná hygiena pri podávaní zmrzliny. „Znečistené mraziace zariadenie, v ktorom je uložená zmrzlina pri predaji alebo špinavý pracovný odev zamestnanca môžu signalizovať, že v tomto stánku sa nekladie veľký dôraz na dodržiavanie hygienických zásad. Treba si ďalej všímať, či je kornútok pri predaji zmrzliny chránený pred možným znečistením, a to buď používaním rukavice predávajúcim, alebo chránením kornútka obrúskom,“ dodala Gajancová.

Vlani zistili hygienici nedostatky v dvoch zariadeniach v Košiciach a okolí, týkali sa prevádzkovej i osobnej hygieny. V jednej zo zmrzlín našli aj nepovolené farbivo.

 

Autor: RÁDIO KOŠICE

Komentáre