Kapustnicu rozchodiť i ochutnať? Turisti pozývajú na Kráľovú studňu

KošiceTuristicKE

Bruchá nafúknuté z kapustnice, oči unavené z upretého pohľadu na televíznu obrazovku. Dva dni spojené s hodovaním a polihovaním vytvárajú dostatočný základ pre túžbu ísť to všetko rozchodiť na čerstvý vzduch.

Foto
Malebné prostredie pri Kráľovej studni / PETER JESENSKÝ

Košickí turisti sa na Štefana tradične stretávajú pri Kráľovej studni. Už beztak príjemné miesto pod lipami Mateja Korvína uprostred košických mestských lesov je od vybudovania útulne s pieckou ešte atraktívnejšou adresou všetkých, ktorí chcú kapustnicu rozchodiť a zároveň si vychutnať ešte jednu porciu na čerstvom vzduchu.

Tohtoročný výstup na Kráľovu studňu bude v poradí jubilejným päťdesiatym, pričom už 32 rokov má aj podtitul Memoriálu Mirka a Jarky Hynkovcov. Forma hviezdicového výstupu umožňuje prístup z viacerých strán a prístupovú cestu si vyberá každý podľa seba.

Odchod hlavnej skupiny turistov je naplánovaný na 8:58 autobusom číslo 29 z Mieru. Stretávka je však možná aj na zastávke Kavečany-cintorín po príchode autobusu. Ďalšia skupina turistov štartuje tradične zo Sokoľa a tí najvytrvalejší sa nahor vydávajú z Alpínky.

Foto
Kráľova studňa pripomína návštevu Mateja Korvína na tomto mieste / PETER JESENSKÝ

O rozloženie ohňa pri Kráľovej studni sa už roky rokúce stará Peter „Petrus“ Dombrovský z turistického oddielu Slávia UPJŠ a chýbať nebude ani zapálenie sviečok ako spomienka na zakladateľov tradície – manželov Hynkovcov.

O tzv. švédske stoly sa postarajú samotní účastníci, ktorí so sebou tradične prinášajú vianočné koláče, ale aj vlastnú kapustnicu. Tú si následne prihrejú na otvorenom ohni. Pre prvých päťdesiatich turistov sľubujú organizátori spomienkovú magnetku.

Foto
Turisti počas zakladania ohňa / PETER JESENSKÝ
Foto
Kapustnica zohreje i zavonia / PETER JESENSKÝ
Foto
Útulňa už slúži turistom viac ako rok / PETER JESENSKÝ
Foto
Interiér útulne / PETER JESENSKÝ

A zatiaľ čo v minulosti boli turisti odkázaní len na teplo ohníka, čaju z termosky či prinesených nápojov s vyšším percentom alkoholu, teraz sa už môžu zohriať aj v spomínanej útulni. Tá je mimochodom aj jedným z desiatich bodov zimnej verzie Vrchárskej koruny Abova, ktorá ponúka aj možnosť navštíviť predpísané vrcholy peším spôsobom (PešoVKA). Cestou k Hrešnej si môžete odškrtnúť aj ďalší vrchol, ktorým je populárna Jožkova lavička (výhľad na Tatry).

Foto
Tradičné trasy vedú z Kavečian cez Hrešnú (na mape z juhu), alebo od východu zo Sokoľa po modrej či cykloceste
Foto

Komentáre