Kým ceny obedov na univerzitách rastú, štátna dotácia stagnuje

VýchodSpravodajstvo

Zdraželi potraviny aj energie.

Od nového roka došlo vo viacerých univerzitných jedálňach na Slovensku k navyšovaniu cien. Deje sa tak z objektívnych dôvodov, ktorými sú drahšie potraviny a energie. Pre zamestnancov i študentov Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) zabezpečuje stravovanie súkromná spoločnosť. Podľa hovorkyne Zuzany Bobríkovej síce došlo k nárastu cien vlani, no tento rok zatiaľ ostáva cena nemenná:

„Rast cien energií i potravín spôsobil, že v priebehu roku 2022 sa stravná jednotka zvýšila z 3,85 eur na 4,50 eur a od 1.10. na 4,80 eur. Zamestnanec doplácal vlani 0,95 eura a v tomto roku je to 1 euro.“

K navýšeniu stravného zatiaľ v tomto roku nedošlo ani na Technickej univerzite v Košiciach (TUKE). Zdražovanie ich však neminie a k zmene plánujú pristúpiť od začiatku septembra. Cena sa navýši o 0,80 eura a stále platí, že najvýhodnejšou metódou je objednávanie jedál v predstihu. Podľa riaditeľa študentského domova a jedálne Mareka Dufalu nevplýva pozitívne na ceny ani časový horizont verejného obstarávania. Nie je totiž možné reflektovať zľavy či sezónnosť potravín. Košická Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) sa nám nestihla do uzávierky vyjadriť.

Foto
Vo viacerých jedálňach sa ceny zvyšovali už vlani / TASR

V uplynulom období sa podľa Anny Polačkovej z Prešovskej univerzity suma stravného opatrením ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny zvyšovala viackrát.

„V nadväznosti na stanovovanie výšky stravného pre zamestnancov a v súvislosti so stúpajúcimi cenami potravín aj energií sme museli pristúpiť aj k zvýšeniu ceny stravného pre študentov, a to o 0,30 eura. Aktuálna cena stravného lístka pre študentov je teda 4,80 eura, z toho 3,30 eura si študent hradí sám a zvyšných 1,50 eura je príspevok zo štátneho rozpočtu.“

O zvýšenie štátnej dotácie bojuje aj Študentská rada Vysokých škôl. Začiatkom roka síce príplatok vzrástol o 0,10 eura, ale požadovaná suma bola 1 euro.

 

Autor: RÁDIO KOŠICE

Komentáre