Sľubujú chuť byliniek a blahodarne účinky.
Cukríky, ktoré vám pomôžu lepšie zaspať, zvýšia vám energiu alebo upravia metabolizmus. Počuli ste už o takých? Ak nie, čoskoro zaručene budete. Trio mladých ľudí z Košíc chce totiž s nápadom preraziť na slovenskom trhu už v lete 2019. Vyrábať plánuje želatínové cukríky s výťažkami bylín a blahodarnými účinkami.
„Ide o zdravý produkt, ktorý má byť prírodnou alternatívou k prípravkom, ktoré sú bežne dostupné na trhu. Asi všetci vieme, že bylinky majú liečivé účinky a my sme sa snažili prísť s niečím jedinečným. Napadlo nám spojiť ich s obľúbenými želatínovými cukríkmi. Naším cieľom je, aby náš produkt spĺňal tie najvyššie nároky na kvalitu, a preto používame suroviny od renomovaných tuzemských dodávateľov,“ priblížil Michal Janko z novorozvíjajúcej sa spoločnosti Herbik.
Celý nápad pritom vzniklo ešte v roku 2014 na košickom Gymnáziu Trebišovská 12, kde si trojica študentov – Michal Janko, Martina Kráľovská a Jakub Kalmár – v rámci vzdelávacieho programu Aplikovaná ekonómia vymysleli firmu Victory. Projekt si vyslúžil aj niekoľko ocenení. Preto nezostal len na papieri, ale študenti sa pustili do jeho realizácie.
„Na Veľtrhu študentských spoločností v Bratislave sme získali ocenenie TOP tím Aplikovanej Ekonómie a druhé miesto v kategórii Úžitkový produkt. Okrem toho sme ešte vyhrali súťaž Business Idea a Konferenciu Mladých lídrov, ktorá sa konala v Belušských Slatinách,“ vymenoval Michal a dodal, že nápad si vyslúžil pochvalu aj od prezidenta Andreja Kisku.
Pomáhali farmaceuti i výrobcovia cukroviniek
A ako vznikala samotná receptúra cukríkov, keď trojica podnikavcov predtým ku gastronómii ani nepričuchla?
„V začiatkoch, ale aj v súčasnosti spolupracujeme so skúsenou farmaceutkou, ktorá nám veľmi pomohla, a ktorej pomoc si nesmierne vážime. Neskôr sme však na vývoji receptúry spolupracovali s viacerými výrobcami cukroviniek s cieľom zdokonaliť náš produkt,“ opísal samotný vývoj produktu Michal.
Ako ďalej prezradil, všetci traja v súčasnosti študujú v Prahe, Michal a Jakub medzinárodný obchod, Martina žurnalistiku, no biznis by chceli rozbehnúť doma, v Košiciach. Výrobok chcú primárne predávať na území Slovenska, neskôr by však radi expandovali aj do Čiech či ostatných susedných krajín. Zaujímalo nás, či si cukríky budú vyrábať celkom sami.
„Výroba by mala prebiehať v Košiciach, takže my osobne vo výrobe pracovať určite nebudeme. Ale primárnym cieľom je zriadenie výroby v réžii spoločnosti Herbik, s.r.o. pričom počítame s prijatím viacerých zamestnancov. V súčasnosti sa snažíme získať nenávratný finančný prostriedok od ministerstva hospodárstva, ktorým by sme chceli čiastočne financovať nákup technológie na výrobu želatínových cukríkov,“ informoval Michal.
Skúsenosti zberajú aj na stážach
Výška príspevku by mala pritom predstavovať maximálne 200-tisíc eur, celkové odhadované náklady na projekt sú však 330-tisíc eur. Rozbeh výroby plánujú Košičania postupný – najprv s menším objemom, v prípade záujmu zo strany zákazníkov, ho navýšia.
Prvé produkty by chceli do regálov priniesť do roka a pol. Aktuálne však pracujú aj na variante, kedy by sa im to mohlo podariť aj v polovičnom časovom rozpätí. Všetko ale závisí od vývoja a následnej výrobnej technológie.
„Nechceme však veci unáhliť, aby kvôli tomu neutrpela kvalita a tým aj meno nášho projektu,“ priznal Michal a dodal, že hoci im štúdium zaberá väčšinu času, všetci traja majú čas nielen na budovanie firmy, ale aj na rozličné praxe, stáže a brigády. Cenné skúsenosti potom zúročia vo svojej firme na výrobu želatínových cukríkov.
Autorka: LEA HEILOVÁ