Na trhu sa vyskytujú falšované a znehodnocované medy

SlovenskoSpravodajstvo

Včelie produkty by ste mali kupovať od overeného včelára.

Med je šiestou najčastejšie falšovanou a znehodnotenou potravinou v Európskej únii. Juraj Majtán z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied (SAV), ktorý sa venuje výskumu medu, upozorňuje, že celosvetový nedostatok medu a zvýšený dopyt po ňom len zvyšuje frekvenciu výskytu falšovaných medov. Spotrebiteľ má málo možností, ako znížiť riziko kúpy falšovaného alebo znehodnocovaného medu. „V prvom rade sa treba vyhýbať medom, pri ktorých nie je známy ich zreteľný pôvod, ako napríklad zmes medov z krajín únie aj mimo nej,“ uviedol Majtán.

Foto
Ilustračná fotografia / TASR

Ak chce spotrebiteľ predísť takejto situácii, med by mal kupovať od overeného včelára vo svojom okolí. Takíto včelári nemajú dôvod falšovať med, pričom svoje výrobky predávajú hneď v ten rok, ako med vytočia. Tento vzácny produkt včiel starnutím nielen stráca na chuti, ale aj na svojom pozitívnom zdravotnom účinku. „Z dôvodu každoročnej nižšej produkcie medu a vysokého dopytu po tejto komodite môžeme predpokladať, že frekvencia falšovania medu bude narastať,“ doplnil Majtán.

Jedným z vedeckých cieľov laboratória apidológie a apiterapie Ústavu molekulárnej biológie SAV je preto identifikácia nových markerov kvality a vývoj rýchlych kvalitatívnych testov, ktoré by odhaľovali falšované medy, čo potvrdil aj Majtán: „Keďže med sa používa aj ako zdravotnícka pomôcka v manažmente hojenia rán, našou snahou je aj objasňovať a charakterizovať mechanizmus účinku medu, čím by sme podporili jeho širšie použitie v modernej medicíne.“

 

Zdroj: TASR

 

Komentáre