Na UVLF v Košiciach pred 50 rokmi vznikol študijný program hygiena potravín

KošiceSpravodajstvo

Okrem iného spĺňa požiadavky smerníc Európskeho parlamentu a Rady o uznávaní odborných kvalifikácií.

V aule Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach sa dnes stretli zástupcovia slovenských a českých univerzít z Brna, Nitry, Bratislavy a Košíc, ktoré vychovávajú odborníkov vo veterinárnej medicíne, potravinárstve, poľnohospodárstve a hygiene potravín, aby spoločne oslávili 50. výročie začiatku výučby študijného programu hygiena potravín. Okrem iného prispieva k rozvoju konceptu Jeden svet – jedno zdravie prepojením veterinárnej a humánnej medicíny, hygieny potravín, životného prostredia a farmácie v oblasti výskumu, vývoja, inovácií a ich využitia v pedagogickom procese. Odborná aj laická verejnosť sa podľa UVLF v súčasnosti zameriava aj na to, čo pred stáročiami vedeli naši predkovia o vplyve potravín na zdravie.

Rektor UVLF Jozef Nagy považuje zabezpečenie vyššej sebestačnosti potravín, ich zdravotnej bezpečnosti a kvality za výzvu:

Pre naplnenie tohto cieľa potrebujeme kvalitných študentov a absolventov našej univerzity. Posledné roky, v ktorých sme nezaznamenali potravinové kauzy majúce pôvod v Slovenskej republike, svedčia o odbornej zdatnosti našich prvovýrobcov, spracovateľov, ako aj kontrolných orgánov, ktoré reprezentujú hlavne absolventi našej univerzity. Preto si do ďalších rokov treba želať dostatok kvalitných študentov, erudovaných pedagógov a rozvoj potravinárskeho priemyslu.“

Foto
Jedným z odborov UVLF je hygiena potravín (Ilustračná fotografia) / TASR

UVLF tento rok získala v Dubline medzinárodnú akreditáciu Európskeho združenia inštitúcií pre veterinárske vzdelávanie EAEVE. Jej vedenie prevzalo certifikát o udelení statusu akreditovaný pre študijné programy všeobecné veterinárske lekárstvo v slovenskom a anglickom jazyku a hygiena potravín v slovenskom jazyku, ktoré spĺňajú požiadavky smerníc Európskeho parlamentu a Rady o uznávaní odborných kvalifikácií.

„Študijný program hygiena potravín je v prvom rade zameraný na získanie kompetencií prvého dňa podľa štandardných postupov vydaných Európskym systémom hodnotenia veterinárnej odbornej prípravy (ESEVT). K tomu potrebujeme kvalitné materiálne a personálne zázemie vrátane podmienok pre praktickú výučbu. A tú našim študentom poskytujeme nielen na univerzitných pracoviskách, ale aj na pracoviskách Štátnej veterinárnej a potravinovej správy v rámci celého Slovenska, na klinikách súkromných veterinárnych lekárov či u našich externých spolupracovníkov,“ uzavrel Nagy.

 

Zdroj: TASR

 

Komentáre