Medzi základné stratégie ekologického zmýšľania patria plánované nákupy či podpora regionálnych obchodníkov.
Vo svojich vianočných pokrmoch by sme mali uprednostňovať slovenské a lokálne suroviny. Vyhnúť by sa sme sa mali naopak exotickým potravinám, ktorých dovoz spôsobuje vyššiu uhlíkovú stopu.
„Ak chceme mať ekologickejšie Vianoce, stačí sa skúsiť držať základných ekologických rád: skúsme plánovať nákupy vopred, používajme nákupný zoznam a aj sa ho držme, nechoďme nakupovať hladní, podporujme lokálnych výrobcov, skúsme obmedziť jednorazové plasty, trieďme odpad a šetrime energiou a vodou,“ priblížila hovorkyňa Greenpeace Slovensko Miroslava Ábelová.
Na to, aby sa cez Vianoce zbytočne neplytvalo jedlom, je vhodné pripraviť len primerané množstvá jedla, skúsiť používať sezónne a regionálne suroviny a zvyšky jedla využiť aj na ďalší deň. V prípade, že sa niečo nespotrebuje, hovorkyňa radí darovať alebo zamraziť potraviny. Tendenciou viacerých slovenských domácnosti je nadmerná spotreba:
„Na Vianoce je zvykom dopriať si viac ako inokedy, no napriek tomu netreba prepadať vianočnému ošiaľu a mali by sme skúsiť zachovať si istú striedmosť v jedení, v nákupoch, aj v počte darčekov.“
Zaujímavou alternatívou mäsitých pokrmov je aj vegetariánska či vegánska strava. Aj malé zmeny v spôsobe stravovania či spotreby môžu mať pozitívny vplyv na našu planétu.
Zdroj: TASR

