Ako docieliť to, aby sa perníky leskli a boli mäkké?
Miriam Miňová z Trebišova sa venuje zdobeniu perníkov už viac ako pätnásť rokov. Napriek tomu, že väčšinu z nich zdobí práve na Vianoce, podľa jej slov je to celoročná aktivita: „Takto potešujem svojich známych, táto práca ma neskutočne baví. Som antitalent na maľovanie, ale zdá sa mi, že toto mi ide. Učila som sa tak – pokus, omyl. Začiatky boli veľmi ťažké, väčšinou všetko išlo do koša.“
Perníky boli v minulosti aj vianočným darčekom. „Bola to veľká výnimočnosť, ak sa v rodine daroval na Vianoce perník. V dnešnej dobe je to už taká bežná záležitosť, nie je to také výnimočné. Musím však povedať, že ľudia o to majú stále záujem,“ uviedla Miňová s tým, že je potrebné striktne dodržiavať každý recept na perníky, inak hrozí, že cesto nebude dobré a stratí svoj tvar.
Základom cesta sú med, cukor, múka a vajíčka. Perníky od Miňovej sú jedlé približne pol roka. Po tomto čase slúžia ako dekorácia. Ako docieliť to, aby sa perník leskol? „Používam na to jedno vajíčko aj jeden žĺtok, pekne to natriem - niekedy aj dvakrát. Potom to dávam ešte trošku zasušiť do rúry na 100 stupňov, maximálne na pol minúty. Vtedy je perník krásne lesklý,“ vysvetlila Miňová. Ak chceme, aby perníky zmäkli, mali by sa uskladňovať v plastovej dóze a nakrájať k nim jablko či uskladniť ich s krajcom chleba.
Zdroj: TASR