Zvýšené riziko nehody v kuchyni je predovšetkým u detí.
Hasiči v predvianočnom období už tradične zaznamenávajú zvýšený počet požiarov bytov. Ich príčinou sú prevažne adventné vence či vianočné stromčeky. Znepríjemniť sviatky však môže aj samotná príprava na Štedrú večeru, čo potvrdil aj riaditeľ Hasičského a záchranného zboru v Košiciach Tomáš Berzetei: „Vonku je chladnejšie, ľudia sa viac zdržujú v domoch, v bytoch, pripravujú sa na sviatky a vzniká tam nejaký priestor na nedbanlivosť, kedy dochádza k požiarom typu potraviny na sporáku. Tieto požiare sú, či už s väčšou, alebo s menšou škodou. Závisí to od toho, kedy je to spozorované. V lepšom prípade zhoria potraviny, v horšom prípade blízke okolie spotrebiča, plynového sporáka, elektrosporáka, nejaké digestory, kuchynské linky. V hroších prípadoch sú to už byty a rodinné domy.“
V prípade, ak sa pri varení popálite alebo obaríte, je potrebné to riešiť čo najskôr. Ak sa objavia pľuzgiere alebo dokonca čierne tkanivo, je nevyhnutné vyhľadať lekársku pomoc. „Pri popálení alebo obarení najdôležitejšie zo všetkého je okamžite chladiť, odvádzať to teplo, aby sa znížil tepelný šok, ktorému je to tkanivo vystavené. Namočiť do studenej vody alebo liať na to studenú vodu, pokojne ľadový obklad, zobrať nejakú hoci mrazenú zeleninu z mrazničky, zabaliť do utierky, priložiť, odvádzať to teplo, aby sa čo najviac zabránilo devastácii tkaniva,“ uviedla košická praktická lekárka Stanislava Bachledová.
Autor: RÁDIO KOŠICE