Požehnanie jedál je tradičným zvykom v Košiciach i na celom východe

KošiceKultúra

Veriaci prichádzajú s košíkom do kostolov na Bielu sobotu alebo Veľkonočnú nedeľu ráno.

Na východnom Slovensku patrí požehnanie veľkonočných jedál k najkrajším a najživším tradíciám. Tento zvyk je hlboko zakorenený v kresťanskej viere a spája sa s rodinnou pospolitosťou, úctou k tradíciám a radostným očakávaním Kristovho zmŕtvychvstania. Čo si do svojho košíka kladú Košičania? V uliciach sme zastihli aj Čechov. Tradícii vraj prikladajú oveľa nižší význam ako u nás v metropole východu.

Veľkonočné košíky Košičanov

Foto
Požehnanie jedál je tradičným zvykom v Košiciach i na celom východe / TASR

Veľkonočný košík by mal byť vyzdobený výšivkou, stuhami či čipkou. Ako uviedli respondenti, nesmie v ňom chýbať syrek či takzvaná hrudka, ďalej klobása, vajíčka, chren či údená šunka. Veľkonočné jedlá sa požehnávajú na Bielu sobotu alebo Veľkonočnú nedeľu ráno. V dedinách i mestách sa ľudia schádzajú najmä pred kostolom, košíky kladú na zem a kňaz požehná pokrmy, ktoré pokropí svätenou vodou. Zatiaľ, čo niektorí z opýtaných nadšene menovali jedlá v košíku, iní sviatky vnímali odlišne.

Veľkonočné košíky Košičanov

Po návrate domov sa z požehnaných pokrmov pripraví veľkonočný stôl, kde sa rodina spolu pomodlí a spoločne ochutná tradičné jedlá.

Komentáre