Prevádzky verejného stravovania musia dodržiavať prísne opatrenia, inak im hrozia tisícové pokuty

SlovenskoKoronavírus

Znovuotvorenie podnikov prilákalo do ulíc množstvo ľudí.

So spustením štvrtej fázy uvoľňovania opatrení sa včera (20.5.) po viac ako dvoch mesiacoch otvorili hotelové reštaurácie aj prevádzky verejného stravovania v interiéri. Otvorené prevádzky už od rána prilákali do ulíc Košíc množstvo ľudí.  Aj keď znovuotvorenie prevádzok mnoho majiteľov potešilo, všetky podniky a reštaurácie musia dodržiavať prísne protiepidemické opatrenia nariadené Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) Slovenskej republiky.

„Medzi stolmi musia byť zachované odstupy minimálne dva metre. Za jedným stolom môžu byť prítomné iba skupiny dvoch osôb alebo skupina rodičov s deťmi. Alternatívne za jedným stolom môže sedieť viac takýchto skupín, pokiaľ je možné medzi nimi dodržať odstup najmenej dva metre. Prevádzky musia pravidelne vykonávať dezinfekciu stolov a dotykových plôch po každom zákazníkovi a ak sa používa stolový riad ako sú taniere, príbory či poháre, je potrebné zabezpečiť jeho strojové umývanie,“ informovala hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Foto
Ilustračná fotografia / TASR

Pokuty

Ručné umývanie riadu je v tomto období tiež prísne zakázané. Ako vysvetlila Račková, umytý riad sa nesmie utierať textilnými utierkami a musí byť uložený do zariadenia na odkvapkávanie:

„Obsluhujúci personál musí používať tvárové rúška a medzi obsluhou jednotlivých stolov pravidelne vykonávať dezinfekciu rúk. Príbor nesmie byť z hygienických dôvodov voľne dostupný pre zákazníkov na stoloch, ale má byť prinesený personálom k pokrmu, zabalený do papierovej vreckovky. Hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami. Prístroje, ktoré vytvárajú aerosól, ako sú napríklad sušiče rúk, musia byť dočasne nefunkčné.“

Za nerešpektovanie a porušenie opatrení môže príslušný Regionálny úrad verejného zdravotníctva uložiť prevádzkam pokutu až do výšky 20-tisíc eur.

 

Autor: RÁDIO KOŠICE

 

Komentáre