Povolených je len päť potravín.
Črevné virózy si ročné obdobie nevyberajú. U dospelých a starších detí je ochorenie vyvolané najmä noro-vírusmi. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) od začiatku tohto roka eviduje v Košickom kraji 43 prípadov črevnej chrípky spôsobených noro-vírusom. Kým sa po konzumácii pokazeného jedla horúčka neobjavuje, medzi najčastejšie príznaky virózy patria kŕče v oblasti brucha, nevoľnosť, zvracanie a výnimkou nie sú ani hnačky.
„Črevné faktory prenosu sú potravinové články, napríklad šaláty alebo sendviče, jedlá rýchleho občerstvenia, kontaminové chorými osobami alebo nosičmi nedostatočne tepelne spracované. Zriedkavejšie sa nákaza šíri aj infikovanou vodou. Pre noro-vírusové infekcie je typickejší hromadný výskyt než sporadický, a to najmä v školách, ale aj v rodinách, napríklad aj v reštauráciách,“ informovala Zuzana Drobová z Úradu verejného zdravotníctva.
Kým sú podľa ÚVZ norovírusové infekcie objavujú prevažne v chladných mesiacov, košická lekárka Stanislava Bachledová sa s nimi u pacientov stretáva viac s príchodom leta. Ako hovorí, neraz je to spojené aj so zmenu stravy. Týka sa to napríklad aj zmrzliny, ktorá nemusí byť ani nakazená, no problémy môže spôsobiť zachladenie tráviaceho traktu. Bez ohľadu na to, čo spôsobuje takéto ťažkosti, na prvom mieste je prísna diéta.
„Diéta pozostáva z piatich jedál, a nič iné, tri dni – varená ryža, varené zemiaky, varená mrkva, banán a soletky alebo sucháre. Týchto päť vecí, žiadne čučoriedky, žiadna čokoláda, ani žiadna iná vlastná tvorba. Na pitie nesladený, slabý čierny čaj, farby slamy. To znamená, len namočiť čierny sáčok do vriacej vody, za minútu vybrať.“
Okrem diéty má veľký význam užívanie probiotík. To, že po nich črevá zlenivejú, považuje za mýtus. Ako dodala, samotnou prevenciou je najmä posilňovanie imunitného systému. Ak už v okolí niekoho črevná viróza postihla, chorého je potrebné izolovať a dbať aj na častejšie a dôkladnejšie umývanie si rúk či vetranie.
Zdroj: RÁDIO KOŠICE