Od Levočského domu až po legendárnu „Kis pipu“ – Malú fajku.
Keď sa dnes prechádzame Kováčskou ulicou, pohľad vám určite padne na starý prízemný dom s historickým nápisom „BRAUN FERENCZ VENDÉGLŐS“. Na prvý pohľad nenápadný, no ide o mimoriadne cenný pozostatok z čias monarchie.
Za týmto nápisom stojí František (Ferencz) Braun, jeden z najznámejších košických hostinských prelomu 19. a 20. storočia. Rozhodli sme sa priblížiť život muža, ktorého meno bolo kedysi synonymom dobrej kuchyne, hudby a spoločenského života.
Ferencz Braun sa narodil v roku 1858. Už ako mladík prejavoval talent pre gastronómiu a zaujímal sa o pohostinstvo. V Budapešti absolvoval učňovské vzdelanie aj kurz pre degustátorov vína, čo z neho urobilo jedného z prvých odborníkov tohto druhu v Hornom Uhorsku. Po krátkom pôsobení v Gánovciach sa okolo roku 1891 natrvalo usadil v Košiciach. Jeho začiatky sa spájajú s legendou košického pohostinstva – Levočským domom. Jeho meno sa prvýkrát objavuje v tlači v roku 1891, keď otvoril v Levočskom dome (Lőcsei ház) na Hlavnej ulici č. 69 „Steinbrucher Bierhalle“ – piváreň s pivom „Steinbrucher Königsbier“, kvalitnými vínami a uhorskou kuchyňou. V roku 1894 čapoval aj známe Dreherovo korunné pivo.
Levočský dom sa stal vyhľadávaným miestom mešťanov a úradníkov – a práve tu sa začala Braunova kariéra úspešného hostinského. V lete 1895 rozšíril svoje pôsobenie do obľúbenej výletnej lokality Čermeľ, kde otvoril čermeľský kiosk. Každý štvrtok popoludní tu hrávala vojenská hudba a Košičania sem prichádzali za oddychom, čerstvým vzduchom, kvalitným pivom a živou hudbou. Vďaka Braunovi sa Čermeľ stal symbolom nedeľného oddychu a spoločenského života.
Vo februári 1896 prevzal Braun reštauráciu v známom Schifbeckovom hoteli, ktorý stál v susedstve Levočského domu na Hlavnej ulici. V letnej sezóne tu každoročne otváral dvorovú záhradu s hudobným pavilónom, kde hrala často kapela 85. pešieho pluku. Jeho aktivity sa ďalej rozširovali a v tomto roku spravoval už aj reštauráciu v Mestskom parku.
Ferencz Braun bol jedným z prvých, ktorí spojili gastronómiu s hudbou a voľným časom. Jeho meno sa rýchlo spájalo s kvalitnou kuchyňou, výbornými vínami a spočiatku s Dreherovým pivom z Kőbánye.
Na začiatku v roku 1898 ohlásil presun reštaurácie zo Schifbeckovho hotela do „Kriegerbeckovho domu“ na Hlavnej 77. Nové priestory opísal ako „svetlé, priestranné a pohodlné“, s „vynikajúcim kuchárom a poctivou obsluhou“. Oznámenie vyvolalo v Košiciach veľkú pozornosť.
Ferencz Braun sa v roku 1898 stal výhradným zástupcom plzenského piva „Pilseni ősforrás“ (Pilsner Urquell) pre Košice. V reklamách sa pýšil, že toto pivo pochádza priamo z plzenského pivovaru „Polgári Serfőzde“ založeného v roku 1842. Súčasne naďalej čapoval aj Dreherovo korunové pivo, čím si získal priazeň znalcov. V máji 1900 lákal hostí sloganom: „Každý deň čerstvé originálne pivo Pilseni ősforrás a Dreher koronasör u Brauna Ferencza!“
Po tragickej smrti prvej manželky v decembri 1903 sa Braun pustil do novej etapy – otvoril luxusný podnik v paláci Kasíno oproti Andrássyho kaviarni. Slávnostné otvorenie sa konalo 6. decembra 1903 a podnik ponúkal moderný interiér, Dreherovo a plzenské pivo, vína, pochúťky aj živú hudbu. Na jar 1904 pridal záhradnú terasu s elektrickým osvetlením, čím sa stal priekopníkom modernej reštauračnej kultúry. Hudobné večery s vojenskou kapelou sa konali každý utorok a štvrtok. Palác kasíno bol centrom spoločenského života Košíc.
Braunove meno sa spája aj s obľúbeným podnikom Košičanov Malou fajkou. Začiatkom 20. storočia sa objavuje ako hostinský tohto podniku na Kováčskej ulici a práve spomenutý dodnes viditeľný nápis na fasáde domu je ešte z týchto čias.
Dňa 21. júna 1909 však zachvátil oheň Braunov hostinec „Kis pipa“ (Malá fajka) na Kováčskej ulici. Z neznámych príčin vzbĺkol oheň na streche domu a šíril sa ďalej. Kým sa oheň podarilo uhasiť, zhoreli v okolí ďalšie tri domy. Ani táto nepríjemná udalosť však nespôsobila zánik podniku a v krátkej dobe sa ho podarilo obnoviť a stal sa menším, útulným hostincom s verným okruhom hostí.
Ferencz Braun zomrel 4. augusta 1912 po dlhšej chorobe. Dobová tlač ho označila za „prototyp starej, váženej gardy hostinských“, ktorý si získal všeobecnú obľubu a úctu. Jeho vdova poďakovala verejnosti za prejavy sústrasti a po manželovej smrti viedla sama „Kis pipu“ niekoľko rokov.
Ferencz Braun patrí k zakladateľom modernej košickej gastronómie. Od výčapníka z Levočského domu sa vypracoval na uznávaného podnikateľa, ktorý priniesol mestu nový štýl pohostinstva spájajúci kvalitnú kuchyňu, výborné nápoje, ako aj prepojenie so živou hudbou. Starý nápis na Kováčskej ulici dnes nie je len pozostatkom omietky – je pamätníkom poctivej éry košických hostinských, ktorú zosobňoval práve Ferencz Braun.
Autor: HistoricKE