Salmonelou sa toto leto nakazilo viac ako 1500 ľudí

SlovenskoZaujímavosti

Prevenciou proti salmonele je dôkladné prevarovanie jedla.

Počas tohto leta potvrdili lekári 1545 prípadov salmonely. Výskyt choroby je častejší v letných mesiacoch. Najviac prípadov zaznamenali v Prešovskom kraji a najčastejším dôvodom sú vajcia a hydina. Baktéria salmonely sa musí rozmnožiť v potravine na to, aby vyvolala salmonelózu. Prejavy nákazy, napríklad intenzívne črevné problémy sa môžu vyskytnúť 6 až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín.

Foto
Jedným z častých dôvodov salmonelózy sú nedostatočne tepelne upravené vajcia / pixabay

„Jedlo konzumované v surovom stave treba preto dokonale umyť, potraviny zase poriadne prevariť alebo inak tepelne upraviť v pitnej vode,“ radí Úrad verejného zdravotníctva. Usmrtiť všetky mikroorganizmy v jedle sa dá len sústavným varením minimálne dvadsať minút pri teplote sedemdesiat stupňov Celzia. Uvarené jedlo treba ihneď zjesť, keďže pri izbovej teplote sa môžu mikroorganizmy znova šíriť.

Prevencia sa dá docieliť aj správnym skladovaním a manipuláciou s potravinami. Dôležite je zabrániť skríženej kontaminácii surových a už uvarených jedál. Mikroorganizmy sa môžu preniesť používaním toho istého noža a podložky na krájanie. Samozrejmosťou je aj čistá kuchyňa bez hmyzu a hlodavcov.

 

Zdroj: TASR

Komentáre