Slováci dosiahli kulinársky úspech: V súťaži celosvetového formátu je aj Košičan Alex Beer

KošiceSpravodajstvo

Talentovaný rodák je študentom Hotelovej akadémie.

Po prvý krát v histórii bude mať Slovensko svoje zastúpenie na svetovom finále elitnej kulinárskej súťaže Global Chefs Challenge. Stane sa tak vďaka úspechu tímu Andreja Rótha a nášho rodáka Alexa Beera z Národného tímu kuchárov Slovenska na európskom semifinále tejto súťaže, ktorý dosiahli pod vedením Jozefa Hromjáka. Postup je ďalším dôkazom, že slovenská gastronómia má čo ponúknuť na medzinárodnom poli.

Tím kuchárov zo Slovenska dosiahol vynikajúce výsledky na Európskom Grand Prix a semifinále Global Chefs Challenge 2025, ktoré sa konalo v dňoch 16. až 18. februára 2025 v talianskom Rimini. Na prestížnom podujatí, organizovanom Svetovou asociáciou kuchárskych spolkov, sa zhromaždili špičkoví kulinári z celej Európy, aby predviedli svoje zručnosti a kreativitu, s cieľom postúpiť na svetové finále.

Slovensko reprezentovala Alexandra Krajčovičová, Andrej Róth a pomocným kuchárom (tzv. commis) bol aj rodák Alex Beer. Talentovaný pomocný kuchár z Košíc je študentom košickej Hotelovej akadémie a zároveň členom tímu Jozefa Hromjáka v rezorte VILLA SANDY. 

„Slovenský tím preukázal výnimočné schopnosti a odhodlanie. Dosiahnuté úspechy sú dôkazom tvrdej práce, oddanosti kulinárskemu umeniu a slovenskej kuchyni. Ďakujeme všetkým, ktorí nás podporili v našom snažení,“ zhodnotil Hromják, ktorý sa dlhodobo venuje rozvoju talentov a gastronómie na Slovensku. 

Foto
Slováci dosiahli kulinársky úspech: V súťaži celosvetového formátu je aj Košičan Alex Beer / NTKS

Krajan súťažil 17. februára 2025 v hlavnej seniorskej kategórii proti reprezentantom z Talianska, Francúzska, Srbska, Albánska, Lotyšska, Chorvátska, Islandu, Rumunska, Holandska, Švédska, Čiernej Hory, Estónska, Česka, Maďarska, Dánska, Portugalska, Anglicka a Cypru. 

Andrej Róth a Alex Beer získali druhé miesto v regióne Stredná Európa. Svetové finále súťaže sa uskutoční v roku 2026 vo Walese, vo Veľkej Británii. 

„Súťaž v Rimini bola náročná, ale zároveň nesmierne obohacujúca. Som hrdý na náš tím a teším sa na svetové finále, kde budem môcť opäť reprezentovať našu krajinu,“ opísal Andrej Róth.

„Bola to pre mňa veľká česť reprezentovať Slovensko na tak prestížnom podujatí. Vždy vidím priestor na zlepšenie, a to nás v konečnom dôsledku posúva. Môj cieľ je zostať trpezlivá, odhodlaná, skromná a zapálená do tejto krásnej práce. A postupne sa dostaví ďalší progres,“ zhodnotila talentovaná mladá kuchárka Alexandra Krajčovičová, ktorá po súťaži odchádza zo Slovenska zbierať nové skúsenosti do trojhviezdičkovej michelinskej reštaurácie v Antverpách. 

Foto
Svetové finále súťaže sa uskutoční v roku 2026 vo Walese / NTKS

Súťažné úlohy zahŕňali prípravu špičkových jedál s témami halibut a teľací chrbát i pečeň. Slovenskí reprezentanti jedlá pripravoval v súlade s ideou Novej kuchyne Slovenska, ktorú Národný tím kuchárov Slovenska dôsledne háji, aj na medzinárodnom poli. 

Hodnotili sa všetky aspekty – čas, chuť, textúra, vyváženosť jedál, použité suroviny, spracovanie a príprava, udržateľnosť, kreativita a vizuálne spracovanie. 

V cukrárskej kategórii Slovensko na súťaži zastupoval Karol Tarr, ktorého tím dosiahol skvelú bronzovú medailu a obsadil tretie miesto v regióne Stredná Európa. 

Popri účasti na svetovom finále Global Chefs Challenge je ďalšou súťažnou výzvou pre Národný tím kuchárov Slovenska na rok 2026 novembrový Svetový pohár kulinárov v Luxemburgu. 

Komentáre