Slovensko nemá dostatok mäsa, preto ho dováža zo zahraničia

SlovenskoSpravodajstvo

Dobré kusy dobytka sa vyvážajú za hranice.

Spoločnosti, ktoré podnikajú na Slovensku v mäsiarskej výrobe, musia z viacerých dôvodov odoberať mäso zo zahraničia. Slovenské bitúnky neporážajú dostatočný počet zvierat, ktorý by dokázal pokryť spotrebu mäsa a mäsových výrobkov. Ako informovala bardejovská spoločnosť Mäsovýroba Cimbaľák, je to z dôvodu nízkeho počtu chovu zvierat.

Na základe údajov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy je na Slovensku schválených 123 bitúnkov. K ich výraznému poklesu malo dôjsť pred vstupom našej krajiny do Európskej únie (EÚ). „Ešte v roku 2003 bolo u nás 170 bitúnkov, pričom normy EÚ podľa vtedajších medializovaných informácií spĺňali len štyri z nich, ostatné, ak chceli prežiť, sa museli normám prispôsobiť. Už vtedy sa hovorilo, že asi tretina z nich bude musieť zaniknúť, pričom už v tom čase sa kapacity bitúnkov využívali len na polovicu. Dnes je tento pomer omnoho nižší, odhaduje sa, že kapacity slovenských bitúnkov sa využívajú ani nie na 30 percent. Dôvodom je podľa spracovateľov mäsa najmä fakt, že prevádzkarne nie sú reálne schopné dodať požadované množstvá mäsa. Slovensku totiž chýbajú tradičné chovy zvierat,“ uviedla Mäsovýroba Cimbaľák.

Foto
Ilustračná fotografia / TASR

Dobré mäsové plemená sa majú vyvážať do zahraničia, pričom na Slovensku zostávajú kusy s nízkou jatočnou hmotnosťou či nemäsové plemená. „O nedostatku mäsa na Slovensku sa presviedčame roky, no zároveň aj v súčasnosti. Po prepuknutí kauzy ohľadom porážok chorých zvierat v poľskom bitúnku a následnom dovoze chybného mäsa na Slovensko sme začali telefonicky kontaktovať slovenské bitúnky, nakoľko sme chceli nakúpiť slovenské mäso. Je ho však akútny nedostatok,“ skonštatoval generálny riaditeľ spoločnosti Mäsovýroba Cimbaľák Pavol Sčensný.

Ďalším problémom je znižovanie cien v Poľsku. Ak by slovenskí mäsovýrobcovia chceli spracovávať mäso, ktoré pochádza len zo Slovenska, kvôli vysokej cene by sa na trhu neudržali. „O tom sme sa presvedčili sami. Naša spoločnosť musela zavrieť bitúnok v Kurime. Išlo o jednu z najmodernejších porážok u nás. Cena nami ponúkaného mäsa bola drahšia ako cena od konkurencie z Poľska, čo malo za následok stratu odberateľov a zákazníkov. Kým pred pätnástimi rokmi mala takmer každá druhá dedina v okrese družstvo, dnes je ich minimum,“ dodal Sčensný s tým, že viacerí slovenskí farmári a družstvá si dávajú porážať hovädzie mäso v Poľsku práve z dôvodu lepšej ceny.

 

Zdroj: TASR

 

Komentáre