Trh na Dominikánskom námestí má viacero nedostatkov vrátane otváracích hodín či označenia produktov

KošiceSpravodajstvo

Predmetom debát sú aj nové stoly.

Trhovisko na Dominikánskom námestí v Košiciach je najmä od jari do jesene preplnené predavačmi i samotnými zákazníkmi. V súčasnosti je otvorené od 6.00 do 14.00 hod. Košičania, ktorí by tu chceli nakúpiť po pracovnej dobe, tak nemôžu urobiť. Predĺženie času by síce trhovníci nemuseli dodržiavať, ale pre mnohých by išlo najmä o logistický problém.

„Ráno o 4.00 hod. vstávajú, o 6.00 hod. sú tu, potrebujú predať a vrátiť sa naspäť domov na svoje záhrady a na svoje políčka, aby zase nachystali zeleninu na druhý deň. Keby tu bol niekto do 17.00 hod., neviem si predstaviť, kedy by robil tie veci, ktoré by mal popri tom,“ uviedol pre Rádio Košice zástupca starostu Starého Mesta a remeselný kováč Vladimír Eperješi.

Momentálne sú predmetom debát aj nové stoly pre trhovníkov, ktoré boli vyrobené koncom minulého roka. Postupom času sa však na nich začali objavovať vady ako labilné kolieska, rýchle hrdzavenie, nízka nosnosť vyklápacieho stolíka či jeho nadmerná výška. Prototyp stolov navrhol Eperješi, podľa ktorého boli mesiac a pol v skúšobnej dobe a následne sa zapracovali pripomienky predajcov. Konkrétne sa upravili jeho rozmery a zároveň bol aj znížený. Na udržanie vhodného stavu je podľa vicestarostu dôležitá starostlivosť:

„To, že je hrdza alebo že sa pokazí koliesko, je len používaním toho stola. To nie je tým, že prišiel chybný stôl alebo že je to zlé. Ide o používanie toho stola, ako sa k tomu správajú. To je celé, ale zas sa dostaneme k tomu problému, že keď im povieme, že prečo máte tento stôl takto, lebo ráno sme tu prišli a bol tu bordel, cirkus. Mestská polícia tu chodí každý večer, vidia, čo tu robia ľudia s tými stolmi.“

Úrad plánuje rozšíriť počet nových stolov. Poslanci však nepodporia dopĺňanie ich súčasnej verzie, čo nám potvrdila predsedníčka finančnej komisie Starého Mesta Eva Hulmečíková:

„Prv sme sa dohodli, že je potrebné odstrániť všetky tieto poruchy a potom až ísť do výroby ďalších stolov, bude to síce trvať nejaký čas. Nie je dobré, aby sme pred sebou valili poruchy, ktoré tam vznikli. Treba to odstrániť a potom už ísť opäť do výberového konania na dodávateľa, ktorý bude zaviazaný výrobou, už si povedzme, dobrých stolov.“

Foto
Trhovisko na Dominikánskom námestí je preplnené predavačmi i zákazníkmi / facebook.com/mckosicestaremesto

Ďalším z dlhodobých problémov trhu je nejasnosť, odkiaľ pochádza tovar na pultoch. Niektorí predávajúci ho totiž nakupujú z veľkoskladov a iní všetko poctivo pestujú na svojich farmách.

„Každý, kto má stôl a kde predáva, bude mať svoje označenia a bude mať svoju tabuľku. Tam bude presne označené, čo bude priekupník a čo je lokálny farmár, aby ľudia vedeli rozlíšiť, kto je ten, čo si to donesie. Vieme presne, ktorí sú to. Bude to po lete. Teraz to všetko chystáme, aby zase neboli také zmeny, že odrazu niečo robíme.“

Približne 80 percent trhovníkov tvoria lokálni pestovatelia, ktorí predávajú striedavo podľa úrody a zvyšok patrí priekupníkom. Zatiaľ nie je jasné, ako konkrétne chce mestská časť tovar rozlišovať. Existuje totiž aj hybridná skupina, ktorá predáva aj svoje produkty, aj tie dovezené z veľkoskladov. Poslanci uvažujú o priebežných návštevách trhu, kde by od predávajúcich zisťovali, čo zlepšiť.

„Možno práve pri tom vznikne aj tá požiadavka, že by sme sa mali pre budúcnosť tým zaoberať a hľadať také riešenia, aby sme ich zapracovali do všeobecne záväzného nariadenia a aby to bolo aj efektívne a účelové,“ povedala Hulmečíková, ktorá sa s Eperješim zhodla na tom, že lokálni farmári sú pre trh prioritou.

 

Autor: RÁDIO KOŠICE

 

Komentáre