Na zber si zvykli aj Bratislavčania.
Povinnosť zberu kuchynského bio odpadu platí v metropole východu už takmer polrok. Nádoby pri bytových domoch sú vyprázdňované dvakrát týždenne a vedierka z rodinných domov raz týždenne.
„Po piatich mesiacoch sa dá povedať, že tí obyvatelia, ktorí sa rozhodli do novej formy zberu zapojiť, si jeho pravidlá postupne osvojili. V priemere sa z mesta vyzbiera 200 ton kuchynského bio odpadu mesačne. Všetok tento materiál je odvážaný na zhodnotenie do bioplynovej stanice, kde sa premieňa na elektrinu, teplo a organické hnojivo,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti KOSIT Slavomíra Brzová.
Najnovšie je každá spoločná hnedá nádoba pri bytovkách onačená infografickou nálepkou, ktorá má pomôcť k zvýšeniu čistoty zberu. Často sa totiž stáva, že Košičania do týchto nádob vhadzujú odpad, ktorý tam nepatrí.
„Za základné chyby triedenia považujeme ešte stále výskyt bio odpadu v rôznych obaloch, prímesi iných druhov odpadov a tiež nesprávne pochopenie výkladu slova BIO, kedy v nádobách nachádzame i zelený odpad zo záhrad, ako trávu a konáre. Tu je skutočne dôležité rozumieť, že obsah hnedých nádob nie je odvážaný do kompostárne, ale do už spomenutej bioplynovej stanice a preto je žiadané vhadzovať sem skutočne len odpad vznikajúci v kuchyni,“ dodala Brzová.
V druhej polovici júna začne KOSIT s distribúciou novej zásoby vreciek do vlastných zberných nádob pre domácnosti v rodinných domoch.
V Bratislave sa so zberom kuchynského odpadu začalo ešte koncom roka 2021, kedy sa zaviedol v prvej mestskej časti – Lamači.
„Počas celého roka 2022 sme postupne zapájali ďalšie mestské časti a zber v celom meste prebieha od 5.12.2022. Zapojených je viac ako 60 percent domácností, čistota zberu v minulom roku bola viac ako 99 percent. Zavedenie a priebeh zberu KBRO preto hodnotíme pozitívne,“ uviedla hovorkyňa mesta Dagmar Schmucková.
Od začiatku sa vyzbieralo viac ako 8000 ton odpadu. Podľa hovorkyne si obyvatelia na zber tohto druhu odpadu zvykli:
„Reakcie boli prevažne pozitívne, jediné čoho sa obyvatelia obávali bolo, ako si zabezpečia kompostovateľné vrecká, keď sa im minú tie, ktoré dostali v rámci štartovacieho balíčka. Preto sme pristúpili aj k opakovanej distribúcii kompostovateľných vreciek.“
Hlavné mesto nastavilo štandardy zberu nad rámec súčasnej platnej právnej úpravy. Zber je nastavený na dvakrát týždenne od marca do novembra a v ostatných mesiacoch raz týždenne, čo je podľa Schmuckovej tiež nadštandard v porovnaní s tým, čo požaduje legislatíva.