Prispieť vie aj premyslené nakupovanie.
Veľkonočné sviatky môžu byť ekologickejšie aj pomocou ozdôb z prírodných materiálov, rozvážnym nakupovaním či čokoládou z kakaovníka, ktorý bol vypestovaný udržateľným spôsobom.
„Tak, ako počas Vianoc, aj počas Veľkej noci sa často necháme zlákať preplnenými regálmi v obchodoch a nakupujeme hlava-nehlava. To však nie je úplne ideálny stav pre našu planétu, ktorá už aj tak s nami má čo robiť,“ vyjadrila sa hovorkyňa organizácie Greenpeace Slovensko Miroslava Ábelová.
Do výroby veľkonončných ozdôb z prírodných materiálov je dobré zapojiť aj deti a využiť tiež ozdoby, ktoré už máme doma.
„Internet ponúka mnoho tipov, ako zo starých vecí vyrobiť nové. Veľkonočné vajíčka možno nafarbiť pomocou rôznych potravín a korenín. Na rozdiel od mnohých komerčne dostupných farieb tieto ingrediencie neobsahujú žiadne látky škodlivé pre zdravie,“ dodala hovorkyňa.
Odporúča sa tiež nakupovať s nákupným zoznamom.
„Myslite na svoje zdravie, peňaženku a aj na životné prostredie, ktorému nepremyslené nákupy a následné vyhadzovanie pokazených potravín či nezjedených jedál určite neprospievajú,“ podotkla Ábelová.
Podľa aktivistov by sme sa mali zamerať na miestne výrobky a nakupovať priamo od farmára. Veľkonočné čokoládky je podľa Greenpeace dobré zvoliť tie, ktoré majú certifikát Rainforest Alliance alebo UTZ. To napovie, či bola čokoláda vyrobená z kakaovníka vypestovaného udržateľným spôsobom.
„Hlavná zložka čokolády – kakao, sa dováža z tropických oblastí, a i keď sa kakaovníky dajú pestovať udržateľným spôsobom bez odlesňovania, mnohí výrobcovia často nie sú schopní alebo ochotní to tak urobiť,“ objasnila hovorkyňa.
Dobré je tiež zvoliť čokoládu bez palmového oleja a výrobky s logom Fair Trade.
Zdroj: TASR