Viaceré košické reštaurácie či kaviarne aj napriek platným nariadeniam otvoria svoje interiéry zákazníkom

KošiceKoronavírus

Podľa Matoviča zavedú anarchiu.

Majitelia desiatok gastro prevádzok v Košiciach sa aj napriek aktuálne platným nariadeniam rozhodli v utorok 8. decembra otvoriť interiéry svojich reštaurácií či kaviarní. Takýmto spôsobom sa rozhodli poukázať na kritickú situáciu v gastro biznise.

„Nechceme ani túto situáciu zľahčovať, ani v žiadnom prípade nejdeme proti nejakým pravidlám, ktoré majú platiť v tomto štáte. Jediné, o čo nám ide, je, že za sedem mesiacov, ktoré je tento náš gastronomický subjekt v totálnom rozklade, nie je štát ani vláda schopná nám dať jasné pravidlá kompenzácií. To znamená, vieme, že nám zakázali pracovať, ale nevieme, ako nás budú za to kompenzovať,“ skonštatoval majiteľ Jazz Clubu Košice Slavomír Szabados.

Podľa aktuálnych nariadení sú otvorené iba terasy zariadení, ktoré môžu hosťom ponúkať jedlá a nápoje so sebou, respektíve robiť donášku jednotlivých objednávok. Niektoré košické prevádzky sa preto zapojili do iniciatívy Bojujeme za naše gastro. Argumentujú tým, že nie sú šíriteľmi koronavírusu, keďže v reštauráciách sa podľa ich informácií doposiaľ nakazilo 20 zákazníkov.

Foto
Ilustračná fotografia / TASR

„My sa len snažíme si prinavrátiť živobytie, lebo sme v koncoch, sme v kúte, nevieme, čo ďalej. Nemáme žiadnu víziu, istotu. Stále prichádzame k tomu, že pri týchto nariadeniach, ktoré sú a boli vydané našou vládou, pričom k nim zodpovedne pristupujeme, čo sa týka dezinfekcie, rozmiestnenia stolov každé dva metre, tak gastro je segment, ktorý vie najviac kontrolovať tieto nariadenia. Keď raz príde 40 ľudí do reštaurácie a môže prísť len 40 ľudí, pustíte ich, iní nebudú stáť, takže vieme to pekne kontrolovať. V obchodoch, obchodných centrách, autobusoch, električkách sa to nedá odkontrolovať, lebo sú tam masy ľudí,“ uviedol pre Rádio Košice majiteľ Domčeka Ťahanovce Branislav Jura.

Znovuotvorenie prevádzok budú sprevádzať opatrenia, ktoré platili pred 15. októbrom. Samozrejmosťou sú dvojmetrové rozostupy stolov, povinné nosenie rúšok mimo konzumácie či dezinfekcia po každom zákazníkovi, čo potvrdil aj konateľ jednej zo spoločností Martin Keltoš:

„Zákazníci sú upozorňovaní, že rúško si môžu dať dole len pri nevyhnutnej konzumácii, nezneužívame to. Dezinfekcia ďalej funguje. My pripúšťame, že koronavírus tu je, neberieme to na ľahkú váhu, je to vážna vec, avšak sme tu aj my. Nechceme mať nálepku, že my sme ten zdroj, lebo zatiaľ je to podávané, ako keby len u nás bol koronavírus a my sme to všade rozšírili. Nie, ono sa to šíri aj ďalej.“

K iniciatíve sa pridala aj Únia fitness centier Slovenska, ktorá od utorka tiež otvorí svoje športoviská. Premiér Igor Matovič vyzval každého človeka k zodpovednosti. Reštaurácie a fitnes centrá podľa Matoviča zavedú anarchiu.

Komentáre