Vianočné jedlá mali v minulosti hlboký symbolický význam

KošiceZaujímavosti

Gurmánske tradície sa väčšinou zachovali.

S Vianocami sa už tradične spája štedrá večera, ktorá je v každom kúte Slovenska v niečom iná. Vianočné tradície a príprava sviatočného stola sa dedí z generácie na generáciu a v každej rodine tak môže vyzerať inak.

V minulosti sa pri príprave večere dbalo na štedrosť a hojnosť, jedlá však boli pomerne jednoduché. Pripravovali sa pokrmy, ktoré neboli bežné počas roka alebo také, ktoré mali hlbší význam. Podľa etnologičky Klaudie Buganovej išlo napríklad o orechy, jablká či slivky:

„Práve na štedrovečernom stole mali byť také jedlá, ktoré boli pripravené z bielej múky, najmä chlieb, bobaľky alebo lokša. Potom bolo potrebné, aby boli zastúpené strukoviny, symbolizujú bohatstvo, narastanie, takže sa z toho pripravovali rôzne polievky, ale najmä kaše. Nikto nezjedol naozaj tak, žeby sa bol až nasýtil. Tam skôr bolo to symbolicky ochutnať z každého druhu jedla.“

U katolíkov sa rozšírila konzumácia rýb, ktoré boli považované za pôstne jedlo. Jedli sa čerstvé varené alebo nakladané kyslé. V druhej polovici 20. storočia sa začali ryby vyprážať a podávať so zemiakmi alebo šalátom. U evanjelikov bolo prípustné konzumovať mäsité pokrmy už počas Štedrého dňa.

Foto
Ilustračná fotografia / TASR

„Tie symboly, ktoré tam boli, a jedlá, ktoré sa jedli, to nebolo len tak. To bola rituálna obradová večera. To znamená, že tie pokrmy, ktoré sa na stôl dostali, boli v hojnom počte, ale boli pôstne, napríklad u rímskokatolíkov aj gréckokatolíkov, a museli sa tam dostať všetky pokrmy, zhotovené z takých produktov, ktoré si človek, najmä ten hospodár na dedine, sám vypestoval,“ doplnila Buganová.

Medzi tradičné jedlá patrila polievka z kyslej kapusty alebo zo strukovín, sušených húb či ovocia. Na stole nechýbali múčne jedlá, ako napríklad rezance s makom alebo plnené varené pirohy, známe boli aj opekance. Aktuálne sa na štedrovečernom stole najčastejšie vyskytuje zemiakový šalát, oblátky, kapustnica či kapor. V ostatných rokoch sa uprednostňujú aj iné ryby, ako napríklad losos, pstruh alebo zubáč.

Aj keď sa v súčasnosti vianočné zvyky a tradície vytrácajú a nahrádzajú sa novými, zdá sa, že tradičné jedlá dnes na štedrovečerných stoloch nechýbajú.

Komentáre