Pomocnú ruku podali aj študenti.
V Jedálni Vojvodská v Košiciach sa dnes uskutočnilo tradičné varenie pre osamelo žijúcich a imobilných seniorov. Spoločnými silami profesionálnych šéfkuchárov a študentov odborného a duálneho vzdelávania z Košického kraja sa podarilo pripraviť, vydať a distribuovať minimálne 1600 porcií vianočného menu. Minister cestovného ruchu a športu Rudolf Huliak, primátor metropoly východu Jaroslav Polaček, námestníčka mesta Lucia Gurbáľová a starostka košickej mestskej časti Juh Anna Súkeníková sa podieľali na varení, výdaji a rozvoze jedál.
Jedáleň sa podľa prezidenta združenia Aregala Slovensko – kuchári bez hraníc Mareka Mrúza opäť stala miestom solidarity a spolupráce:
„Vianočné varenie vnímame viac než len ako prípravu jedla. Je to konkrétny prejav solidarity a ľudskosti, ktorý má pre seniorov v tomto období obrovský význam. Som hrdý na kuchárov, dobrovoľníkov aj študentov, ktorí opäť ukázali, že gastronómia dokáže spájať a pomáhať aj vďaka tomu, že veríme vareniu.“
Huliak skonštatoval, že takáto spolupráca má silný spoločenský a edukatívny rozmer:
„Pomoc seniorom by nemala byť len formálnym gestom. O to viac si vážim iniciatívy, kde sa ľudia osobne zapoja a venujú svoj čas tým, ktorí ho najviac potrebujú.“
Minister ocenil prácu so študentmi hotelových a kuchárskych škôl, ktorých považuje za mimoriadne dôležitých pre budúcnosť cestovného ruchu a gastra na Slovensku. Jeho rezort prispeje na náklady sviatočného menu pre stovky seniorov, ktorí by si ho inak nemohli dovoliť. Rozvoz jedla sa začal o 9.45 hod. a výdaj odštartoval o 11.00 hod. Študenti vďaka tejto akcii získali praktické skúsenosti v profesionálnej kuchyni a naučili sa, že odbornosť úzko súvisí so spoločenskou zodpovednosťou. Podujatie zorganizovala Jedáleň Vojvodská v spolupráci so združením Aregala Slovensko – kuchári bez hraníc, ktoré sa dlhodobo venuje charitatívnym, edukačným a humanitárnym aktivitám.
Zdroj: TASR

