Základy slovenčiny sa ho snažila naučiť babka.
Majstrovstvá sveta v hokeji do Košíc doviedli hokejových nadšencov z celého sveta. V dave pri Kulturparku sa nám podarilo zastihnúť Američana, ktorý má slovenské korene. Po slovensky sa ho snažila učiť babka, ešte keď bol malé dieťa. Na Slovensko sa stále rád vracia a okrem slovenskej mu v žilách koluje aj česká krv.
„Ako malý som vyrastal v Cleavlende v Ohiu. Mali sme tam štvrť, v ktorej bývalo viacero Slovákov. Moja babka z maminej strany bola Slovenka, nikdy sa poriadne nenaučila po anglicky a aj mňa sa snažila naučiť niečo po Slovensky. No ja som bol dieťa a veľmi som ju nepočúval, tak som z tej Slovenčiny veľa nepochopil. Z detstva si pamätám len slová „šunka“ a „vajcia“. Môj otec má naopak korene v Českej republike. Jeho rodičia boli z Pražského regiónu. Stále mi veľmi chutilo české jedlo,“ začal svoje rozprávanie.
„Tak a dnes som na Slovensku kvôli hokeju. V Banskej Bystrici som sa stretol s mojimi priateľmi a pricestovali sme do Košíc. Aj keď som zo Spojených štátov, v zápase Slovensko – USA som držal palce Slovákom, ale tešil by som sa aj z víťazstva USA, nedalo sa prehrať,“ zhodnotil začiatok majstrovstiev.
Atmosféru majstrovstiev chce zažiť aj v hlavnom meste, tam sa najviac teší na český tím. „Nasledujúci týždeň budem v Bratislave, takisto si pôjdem pozrieť nejaké zápasy. Teším sa hlavne na zápasy českého tímu, mám so sebou aj dres Jaromíra Jágra, takže budem fandiť.“
Prístupnosť mesta pre turistov počas majstrovstiev zhodnotil pozitívne. Je ale pravdou, že ak by niekto v Košiciach hľadal ubytovanie niekoľko dní pred majstrovstvami, nepochodil by. „V Košiciach budem dokopy 5 dní. Mám apartmán blízko pri Steel Aréne aj pri fanzóne. V Košiciach som tretíkrát. Keď som bol na Slovensku a chcel som sa do Košíc dostať prvýkrát, mal som s tým problémy, pretože som názov mesta čítal ako „Kosís“. Keď som sa na to ľudí pýtal, povedali mi, že také miesto neexistuje. Až keď som Košice ukázal na mape, ľudia sa začali smiať a vysvetlili mi, ako sa to číta. Na výslovnosti stále pracujem. Už som sa ale stihol naučiť pár konverzačných fráz, ktoré potrebujem. „Dobrý deň“, „ďakujem“, „bryndzové halušky“ a „pivo“ je taký základ. Halušky mi chutia a na Slovensku ich jem skoro každý deň.“
Autor: KOŠICE ONLINE