Štefanský termín je v prípade košických turistov neodmysliteľne spojený s posedením pri Kráľovej studni. Už beztak príjemné miesto pod lipami Mateja Korvína uprostred košických mestských lesov je od vybudovania útulne s pieckou ešte atraktívnejšou adresou všetkých, ktorí chcú kapustnicu rozchodiť a zároveň si vychutnať ešte jednu porciu na čerstvom vzduchu.
O rozloženie ohňa pri Kráľovej studni sa už roky rokúce stará Peter „Petrus“ Dombrovský z turistického oddielu Slávia UPJŠ , sviečky na pamiatku Mirka a Jarky Hynkovcov zapaľuje Eva Dučaiová z TOM KRTKO.
„Bol raz jeden Mirko Hynek, ktorý si túto lokalitu obľúbil a pred vyše polstoročím tu 26. decembra odštartoval tradíciu. Keď potom zomrel v roku 1994, tak v nej pokračovala jeho manželka Jarka. Podujatie pomenovala na jeho pamäť Hynkov Memoriál. Po jej smrti sa ujala myšlienky pokračovať v tejto tradícii Evka Dučaiová a my sme sa k nej pridali spoločne s manželkou Monikou. A tak to teraz organizujeme spoločne a tešíme sa, že pekná akcia pretrvala a láka aj novú generáciou,“ priblížil „Petrus“ tradíciu podujatia, ktoré napísalo už svoju 51. edíciu. Po 33-krát s podtitulom Memoriál Mirka a Jarky Hynkovcov.
„Veľmi rada na nich spomínam, pretože som bola členkou klubu Metropol a s Jarkou sme sa na takýchto akciách stretávali pravidelne. Chodili sme sem vopred poupratovať, pripraviť drevo a ona mala túto akciu ako srdcovku. Teším sa, že časom pridali ruku k dielu aj lesníci a teraz sa tu už dá schovať aj v peknej útulni. Zažili sme totiž aj ročníky, keď tu bolo -13 stupňov,“ zaspomínala si Monika Dombrovská.
O tzv. švédske stoly sa opäť raz postarali samotní účastníci, ktorí so sebou tradične prinášajú vianočné koláče, ale aj vlastnú kapustnicu. Tú si následne prihrejú na otvorenom ohni.
„Je vždy krásne stretnúť sa tu s milými ľuďmi a základným pravidlom je priniesť si vianočné jedlo a koláče a podeliť sa s nimi aj s ostatnými turistami,“ podotkol P. Dombrovský a povianočný koláčový „swap“ si už obľúbili aj zástupcovia mladšej generácie.
„V rámci tejto akcie som tu minimálne piatykrát a zakaždým je to super. V kotlíku si prihrejeme kapustnicu, navzájom sa ponúkame koláčmi a panuje tu taká priateľská atmosféra. Je rozhodne dať si koláče takto v prírode, ako ich tlačiť do brucha doma pri televízore,“ pousmial sa Andrej Revák, ktorého doplnila mladšia sestra Emka. „Je to super akcia, kde sa stretne veľa ľudí a vymieňajú si svoje vianočné chute. My sme doniesli kapustnicu a keďže je mrazivo, tak sa na ňu dosť teším.“
Petrom Dombrovským pripravený oheň tradične zahrial a tí, ktorí sa potrebovali zohriať ešte viac, využili cestou späť pohodlie približne štyri kilometre vzdialenej Chaty Hrešná.

