Obľúbený a známy košický podnik vznikol v roku 1968 ako investícia slávnej turínskej firmy Carpano na Slovensku. Prečo práve v Košiciach? Jeden z riaditeľov firmy Carpano strávil viac dní v Tatrách a v Košiciach. Mesto, charakterom podobné starým talianskym mestám, sa mu tak zapáčilo, že sa tu rozhodol zriadiť prevádzku.
V 60. rokoch existovalo veľa sťažností, že pohostinský priemysel nedrží krok s dobou a zvýšenými požiadavkami. Situácia na východnom Slovensku, najmä v Košiciach bola v tomto smere „hrozivá“. Interhotel v spolupráci s turínskou spoločnosťou Carpano sa rozhodol spolupracovať a vytvoriť jedinečnú prevádzku.
S investičnými nákladmi 55 miliónov lír a okolo pol milióna korún bola vybudovaná talianska Trattoria, prvé pohostinské zariadenie založené na Slovensku spoločnosťou Carpano z Turína. Spoločnosť už v tom čase zvyšovala povesť talianskeho pohostinského priemyslu v 82 krajinách sveta. I keď pôvodne otvorenie podniku bolo naplánované ešte pred letom 1968, otvorenie sa presunulo na koniec októbra.
Nadštandardná cukráreň a vináreň v talianskom štýle v Košiciach bola vyrobená remeselníkmi firmy z Turína podľa dobových malieb a kresieb v najmodernejšom prevedení. Presso v talianskom štýle, salónik a snack bar boli uvedené do prevádzky v októbri 1968. Všetko vybavenie, stroje a najnovšie typy chladničiek sa doviezli z Talianska. Náklady spoločnosti Carpano predstavovali 55 miliónov lír, Interhotel vynaložil na výstavbu závodu viac ako pol milióna korún. Tento podnik sľuboval na Slovensku unikát v modernosti a hojnosti tovaru. V ponuke boli najlepšie talianske vína, šampanské, likéry a iné nápojové špeciality. Počas celého roka bolo v ponuke namiešaných 10 rôznych druhov zmrzliny a smotana z čerstvých talianskych surovín z najmodernejších talianskych zmrzlinovačov.
V ponuke boli cukrárske špeciality, cestoviny od firmy Barilla, ktoré boli celosvetovo čoraz populárnejšie, s talianskym korením, vermútom a ďalšími špecialitami od firmy Carpano.
Talianska vináreň v Košiciach. Včera bola v Košiciach na Leninovej ulici odovzdaná vináreň prerobená zo starej cukrárne turínskou firmou Carpano. Zariadenie vinárne dodali tri talianske firmy s tým, že v prevádzke sa budú predávať len vína, torty, zmrzliny a iné talianske špeciality dodané talianskymi firmami Tutti, Martini a Baccardi. Uj szó, 1. november 1968
Nová reštaurácia sa rýchlo zabehala a denne ju napĺňali hostia. V nasledujúcich dekádach bol podnik jedným z najobľúbenejších v Košiciach. Stretávala sa tu umelecká komunita i športovci, navštívili ju aj viaceré významné osobnosti, ktoré zavítali do Košíc.
Keď Košice, tak Carpano! Kaviareň s vynikajúcou talianskou atmosférou, dýcha takmer „pokojná“ atmosféra. To povedal miestny starší občan, ktorému som veril len preto, že kávu pil a pije, kým je horúca. / A Hét 20. marec 1982
I keď sa postupne majitelia podniku menili, názov Carpano ostával. V posledných rokoch Carpana sa o hostí staral profesionálny tím čašníkov a barmanov. Milovníci vína si pochutili na kvalitnom víne z našich regiónov, v ponuke bol i široký výber miešaných alkoholických a nealkoholických koktailov a domácich limonád. Kuchári pripravovali pôžitky z domácej a medzinárodnej kuchyne.
„Stredisko otvoria v miestnostiach bývalej Megayho cukrárne na Leninovej ulici v Košiciach s využitím pivničných priestorov na originálnu vináreň zo XIV. storočia. Gróf Turatti pri tejto príležitosti informoval novinárov, že o podobné strediská sa zaujímajú všetky väčšie mesta v Európe. Keďže v Košiciach vidí veľkú budúcnosť a perspektívu cestovného ruchu, rozhodol sa investovať po Karlových Varoch práve tu. Interiér strediska má byť vybavený vykladaným drevom, tepaným železom a stoličkovým zariadením. Zatiaľ čo stavebnú úpravu robí Okresný stavebný podnik, vnútorné zariadenie dodávajú Taliani.“ Východoslovenské noviny, 28. máj 1968
V roku 2014 došlo k rekonštrukcii dvojpodlažnej kaviarne. Podnik fungoval do roku 2020, dnes je v týchto priestoroch zriadené Márai Bistro a veríme, že po cukrárni Megay a vinárni a kaviarni Carpano sa aj tento podnik úspešne zapíše do dejín košického pohostinstva.
Autor: HistoricKE