Štedrá večera je pre mnohých neodmysliteľnou súčasťou Vianoc. Nie všetky dobroty, ktoré si nájdu cestu na náš stôl sú zdravé a po večeri zvykne byť mnohým ťažko.
Príprava vianočných jedál má dlhoročnú tradíciu a vaša babka by vám určite jasne dala najavo, že toto je jediný spôsob, ako ich pripraviť. Väčšina jedál má ale aj zdravšiu alternatívu. Možno pri pomyslení na to, že chcete mať zdravšie Vianoce, hlavne čítate informácie na etiketách o zložení, rôznych prídavných látkach či stabilizátoroch. Ale to nie je jediné, na čo by sme mali myslieť.
„Problém je v prehnanom množstve cukru, ktorý počas sviatkov prijímame. Na prvý pohľad sacharid nevyzerá pre človeka ako cukor, lebo to nie je sladké. Ale v konečnom dôsledku sa to v organizme nakoniec na cukor premení. Mnohí výrobcovia zavádzajú ľudí tým, že napíšu, že výrobok je bez cukru a dávajú tam fruktózu. Fruktóza je len iný druh cukru, ktorý nepotrebuje inzulín na transport ale aj z neho sa tvorí tuk,“ varuje odborník na výživu Peter Tóth.
Ak by sme ale mali vybrať jedného „favorita“, ktorý je na vianočnom stole suverénne najmenej zdravý, víťaza nemôžeme jednoznačne označiť. „Nedá sa povedať, čo je najmenej alebo najviac zdravé. Všetci máme rôzne zvyky a povieme si, že raz z čas v rámci dodržania zvykov a pokoja v rodine si to dám,“ zhodnotil Tóth. Dodal takisto, že raz za čas by malo byť niekoľkokrát do roka kvôli sviatkom a nie raz za mesiac.
Na štedrovečernom stole je skutočne bohatý výber, každý má svoje vlastné zvyklosti a mnohí si nevedia predstaviť Vianoce bez klobásky v kapustnici, či bez ryby. Ale vedzte, že nie je problém spraviť bohatú Štedrú večeru aj bez nich. „Veľa ľudí, ktorí nekonzumujú mäso, konzumujú ryby. Potom tu máme presvedčených vegetariánov, ktorí nekonzumujú žiadne živočíšne produkty, ani vajcia či ryby. Napriek tomu si vedia urobiť veľmi chutnú kapustnicu bez mäsa,“ povedal o vegetariánskych alternatívach jedál Tóth.
Podľa odborníka na výživu zdravšia verzia vianočných pochúťok vôbec nie je na škodu a nie je problém si na ňu zvyknúť. „Niekoľko rokov som bol vegetarián a makrobiotik a prežil som takto niekoľko vianočných sviatkov, kedy som sa svojich stravovacích zásad držal. Po rokoch som sa k mäsu vrátil, pretože som zistil, že obilniny mi robia zle. Momentálne sa mäsu nebránim, ale ak si mám vybrať mäso, snažím sa vyberať také, ktoré je z voľne sa pasúcich zvierat,“ povedal o výbere mäsa Tóth.
Na vianočnom stole tradične býva kapor, pstruh, prípadne filé, ale najnovšie aj losos. Pri rybách hlavne ide o to, kde bola ulovená, či chovaná. Dobré je, ak ide o ryby z voľného lovu. Problémom sú tie z nezdravých vôd. Je dobré, ak si to vopred overíme, ak chceme mať na vianočnom stole zdravé jedlá. „Ja osobne rybu radšej zapečiem v rúre než v trojobale. Ani ten trojobal ale nie je zlý, ak to človek neje často,“ dodal odborník na stravu. Receptov je na internete skutočne neúrekom, stačí si len vybrať, čo najviac ulahodí vám a vašim najbližším. Dobrým tipom je aj ryba na masle pripravená v rúre.
Vegetariánom stačí zo štedrej večere vylúčiť mäso. Tí, ktorí vôbec nejedia živočíšne produkty to majú oveľa ťažšie. Košičanka Soňa je vegánka a čo sa týka štedrej večere, podľa možností dodržiava tradície. „Namiesto kapra sa dá ako vegánska alternatíva použiť seitan z pšeničnej bielkoviny alebo sójové plátky či tofu. Niektorí vegáni si pripravujú tofu obalené v morskej riase, nech to chutí ako ryba,“ povedala o výbere alternatív Soňa.
Ďalším dôvodom na rozpačité odfukovanie po večeri je určite majonézový šalát. Ak sa neviete vzdať tejto pochúťky, existuje viacero receptov, ktoré nie sú až také ťažké pre náš žalúdok. „Ak je majonéza z vajec je do toho pridaný nejaký zdravý, za studena lisovaný olej a je to spolu vymiešané, ja v tom problém nevidím. Vegáni, ktorí nejedia vajcia si môžu vajcia nahradiť orechmi. Problém je, ak sú v majonéze náhrady vajec ako napríklad škroby a iné látky,“ zhodnotil Tóth.
Čo by to boli za Vianoce bez koláčov? Aj tie sa ale dajú napiecť zdravo a chutne. Jednoduchý recept na koláčiky nám poskytol aj odborník na stravu Tóth. „Postrúhanú mrkvu dáme do mixéra a pomelieme k tomu nejaké sladké ovocie, napríklad datle alebo figy. Dáme do toho orechy a v ruke to po sformujeme do guličiek. Tie následne obalíme v kokosovej múke a máme sladký zákusok, v ktorom to, aký je sladký, regulujeme množstvom ovocia,“ radí.
Autor: RÁDIO KOŠICE